, , ,

Wanita Ini Pada Mulanya Mahu Buktikan Semua Agama Palsu Tetapi Akhirnya Akui Islam Benar & Menjadi Muslim

DANIELLE LoDuca adalah penulis Amerika dari Oakdale New York. Walaupun dia dibesarkan oleh Kristian Katolik, dia kemudian memilih untuk menjadi agnostik (iaitu skeptis terhadap Tuhan) dan melihat semua agama dengan rasa tidak puas hati. Pada tahun 2002, beliau menerima Islam setelah mengkaji Al-Quran. Inilah kisahnya:

Saya tidak pernah bercita-cita menjadi seorang Muslim, saya bahkan tidak mahu menjadi seorang Kristian. Seluruh konsep ‘agama yang teratur’ adalah tidak menyenangkan. Saya berusaha menggunakan minda saya, tidak menggunakan buku kuno untuk mendapatkan bantuan dalam menjalani hidup saya. Jika anda telah menawarkan saya berjuta-juta dolar untuk menyertai satu kepercayaan atau yang lain, saya akan menolak.

Salah satu pengarang saya yang paling disukai ialah Bertrand Russell, yang mengekalkan agama itu sedikit lebih daripada khurafat dan secara umumnya berbahaya kepada manusia, walaupun ada kesan positif yang mungkin ada.

Saya masih ingat ketawa sambil membaca buku ‘Hey, Is That You God?’ Oleh Dr. Pasqual Schievella, di mana dia membenci konsep Tuhan melalui dialog satir. Semuanya seolah-olah begitu logik. Pemikir seperti kami pasti lebih tinggi dari penganut agama, saya fikir dengan lancar.

Pada 11 September 2001, saya mempunyai kelas pada pukul 9 pagi di universiti saya di Brooklyn. Kami mempunyai tingkap gambar besar yang menghadap ke Menara Berkembar. Saya tiba di kelas saya pagi itu untuk mencari salah satu pembakaran Menara Berkembar. Saya menyertai beberapa rakan sekelas lain yang melihat tingkap di pemandangan yang sangat mengejutkan ini, tertanya-tanya apa yang telah berlaku dan membayangkan semua kerosakan yang dilakukan dan kemungkinan hidup yang hilang.

Kami sangat terkejut apabila kami menyaksikan kapal terbang kedua menampar ke menara lain. Kepada saya, pesawat itu kelihatan seperti beberapa pesawat ketenteraan kerana sudut saya melihatnya dan bayangan menyebabkan pesawat itu kelihatan hitam. Kelas saya telah ditolak. Saya kembali ke apartmen saya dan ketika saya bangun di bumbung bangunan saya, menara telah runtuh. Ia benar-benar mengganggu saya bahawa mesej pelaku serangan itu tidak dijelaskan pada masa itu. Saya mahukan jawapan yang sebenar. Dunia fantasi damai saya hancur pada hari ini.

Saya benar-benar tidak pasti sama ada atau tidak pernah saya pernah mendengar tentang Islam sebelum 11 September … tetapi dengan jelas dengan serangan yang menjijikkan itu datanglah pengetahuan bahawa ada agama lain di luar sana yang disebut Islam. Kebencian agama saya benar-benar disahkan apabila saya memikirkan agama yang berkaitan dengan kekejaman ini.

Ini mendorong saya untuk memulakan projek yang saya fikir akan menjadi pecah tanah. Saya memutuskan untuk membuktikan semua agama adalah manusia. Saya akan melakukannya dengan metodikal membandingkan mereka dengan falsafah politik, yang saya telah mula mengkaji semester yang sama dan didapati sangat mirip dengan agama.

Kesalahan dan konflik antara satu sama lain, mereka menyediakan medium yang sempurna untuk menunjukkan kepada dunia apa yang saya telah percaya: Agama adalah pemalsuan manusia dan penganut agama, penipu.

Idea ini memerlukan saya membaca tulisan suci “agama”, jadi saya membeli Alkitab, kitab suci Hindu, buku-buku tentang Buddhisme, Taoisme dan terima kasih, saya berjaya mendapatkan salinan terjemahan Al-Quran beberapa waktu selepas saya memulakan kajian buku-buku lain.

dia Al Quran berdiri dan dengan cepat menguasai bacaan saya. Ia mula menemani saya di mana sahaja saya pergi. Saya tidak menyedari apa yang berlaku pada masa itu. Aliran, aksesibilitas dan mesejnya jauh lebih mudah dihadam, mudah dimengerti dan dapat diterapkan. Buku-buku lain, sebagai perbandingan, telah menjadi perjuangan untuk diselesaikan dan minat saya terhadap mereka, dan projek saya, perlahan-lahan pudar.

Sementara itu, saya berasa sangat terganggu oleh realiti post-9/11 yang baru ini yang saya memutuskan untuk mengambil sedikit masa dari kolej. Selepas semester itu, saya terbang ke Australia. Saya melarikan diri, tetapi Quran dan buku-buku lain datang dengan saya bersama-sama dengan buku-buku oleh Bertrand Russell dan lain-lain “pemikir kritikal” yang anti-agama. Matlamat saya tetap utuh, walaupun lemah.

Dari Australia, saya memutuskan untuk pergi ke Asia Tenggara, di mana saya pergi melalui Thailand, Laos dan Vietnam. Di Vietnam dan Laos, terdapat beberapa orang yang masih mempunyai permusuhan dan kemarahan terhadap Amerika, berlarutan sejak Perang Vietnam.

Sehingga hari ini terdapat tanda-tanda perang di jalanan, seperti orang yang dilahirkan dengan kecacatan kelahiran yang disebabkan oleh Agent Orange, defoliant toksik itu jatuh ke dalam hutan oleh Amerika Syarikat untuk mendedahkan pejuang musuh semasa perang. Sukar bagi saya melihat mereka memohon di jalan-jalan, menjalani kehidupan penderitaan, kerana perang yang dilancarkan sebelum saya dilahirkan.

Saya tidak tahu bagaimana untuk menerangkan perasaan itu; ia seperti penyesalan, malu. Melihat, secara peribadi, manusia penderitaan boleh menyebabkan satu sama lain pengalaman yang sangat mendalam.

Ini sendiri tidak membawa saya ke Islam, tetapi ia menjadikan hati saya tenang. Sebelum ini, saya agak sombong, tetapi perlahan-lahan melalui pengalaman ini hati saya melembutkan dan minda saya berkembang. Persepsi dan pemahaman saya beralih dan matang. Saya memutuskan bahawa saya tidak mahu membenarkan diri saya berasa bahawa hanya dengan menjadi orang Amerika saya lebih baik daripada orang lain.

Semasa saya tinggal di Australia, seorang Israel yang pergi pulang ke rumah untuk beberapa waktu memilikinya pangsapuri saya. Sebelum itu, pengetahuan saya tentang konflik di Timur Tengah sangat keruh. Saya telah mendengar tentangnya berhubung dengan serangan 9/11; bahawa ia mungkin faktor motivasi dalam gangguan dunia yang baru, tetapi saya hampir tidak tahu apa-apa lagi.

Melalui tuan tanah baru saya, saya mendapat maklumat yang mencukupi untuk menimbulkan keingintahuan yang tidak pernah puas. Apa yang saya dengar adalah sesuatu yang pelik, seperti membaca buku dengan laman-laman yang terputus-putus. Saya perlu mengisi kekosongan itu, jadi saya mula membaca. Saya memeriksa buku selepas buku di Timur Tengah dan konflik yang berterusan yang sepatutnya berada di tengah-tengah pergolakan yang begitu banyak.

Apabila pulang ke NY dan mencari maklumat lanjut, saya merasakan bahawa buku tidak mencukupi, jadi saya mula menghadiri kuliah mengenai topik itu. Saya mengalami cerita bertentangan. Pandangan bertentangan. Ia hitam dan putih, terpolarisasi. Saya mula mencari kuliah dan kelas mengenai topik ini dengan harapan saya dapat memenuhi kerinduan saya untuk memahami.

Suatu malam, saya menghadiri kuliah di Manhattan. Selepas ceramah, seorang lelaki berdiri di depan penonton kecil. Beliau mengumumkan bahawa dirinya dan orang lain tidak lama lagi pergi ke Timur Tengah untuk inisiatif kemanusiaan. Apabila saya mendengarnya bercakap, semuanya diklik. Saya tahu saya terpaksa pergi. Saya terpaksa.

Saya membuat keputusan di sana tepat pada masanya. Saya pergi ke Timur Tengah ke salah satu tempat yang paling tidak dapat diramalkan, letupan di Bumi. Saya akhirnya akan mengetahui sendiri dan melihat dengan mata saya sendiri salah satu sebab utama kerentanan yang tidak dapat dipertahankan negara saya sendiri.

Ia adalah selepas saya bersedia untuk pergi, saya telah mengumumkan keputusan saya kepada keluargaku, yang telah dilayan oleh pilihan saya yang sangat miskin untuk memasuki kawasan yang bermasalah. Mereka memohon supaya saya tidak pergi, tetapi keputusan saya tidak mantap. Ia seolah-olah saya diprogramkan, tidak berdaya, tidak berperasaan.

Pemacu saya mengatasi belas kasihan saya untuk keluarga saya sendiri dan keprihatinan mereka terhadap saya. Kebimbangan ibu saya telah diatasi oleh dahaga saya untuk mengetahui kebenaran. Melihat kembali sekarang, saya tidak boleh mempercayai cara saya mengabaikan kehendak mereka seperti sejenis robot yang kejam.

Kami tidak bercakap selama beberapa hari. Mereka mesti mengalami kekacauan, tidak mengetahui apa yang perlu dilakukan kerana hari-hari dan jam-jam berlalu dan keberangkatan saya hampir dan dekat. Kesunyian itu pecah ketika saya duduk di terminal lapangan terbang menunggu penerbangan saya. Benar-benar minit sebelum menaiki pesawat, telefon bimbit saya berbunyi. Itu keluarga saya.

Mereka tidak mahu saya pergi (dan mungkin tidak akan kembali!) Tanpa mengucapkan selamat tinggal. Oleh itu, saya mengucapkan selamat tinggal dan menaiki penerbangan saya bersendirian, ke tengah konflik Timur Tengah.

Selepas kumpulan saya sampai ke Yerusalem, kami bertemu dengan organisasi dan penganut Kristian yang dengannya kami menyelaraskan usaha kami. Setiap daripada kita akan dihantar ke kawasan yang berbeza di wilayah yang diduduki untuk membantu menyediakan makanan dan bantuan kemanusiaan yang lain.

Salah satu tempat pertama di mana saya berinteraksi dengan penduduk setempat adalah sekolah Kristian tidak jauh dari Yerusalem. Kakitangan dan kanak-kanak sangat baik dan ramah. Saya mula mengambil gambar anak-anak dan melihat seorang gadis Muslim, mungkin berusia 8 atau 9 tahun, memakai tudung. Saya tidak pasti sama ada ia baik untuk mengambil gambarnya kerana saya tidak tahu maksud pakaiannya. Dia tersenyum manis dan membenarkan saya mengambil gambar.

Selepas beberapa waktu dengan organisasi lain Kristian, saya berpindah ke sebuah kampung kecil. Ini adalah pertemuan rapat pertama saya dengan mengamalkan umat Islam. Pada mulanya, saya sangat tidak selesa di kalangan wanita. Mereka kelihatan pelik kepada saya; semuanya ditutup dan menjaga diri mereka terpisah dari lelaki. Tetapi, sebagai seorang wanita, saya dihantar untuk meluangkan masa dengan mereka, yang saya lakukan, dengan berat hati pada mulanya.

Kebaikan mereka dengan cepat membuatkan saya selesa. Tanpa bahasa yang sama, saya merasakan kehangatan dan keramahan mereka.

Saya terkejut dengan kemurahan hati umat Islam yang saya temui. Di setiap rumah yang kami pergi, kami diberi penghormatan, disambut dengan senyuman yang memukau, sangat berbeza dengan kemusnahan dan kehancuran alam sekitar. Sebelum mereka makan, mereka memberi makan kami. Dalam kebanyakan kes, saya melihat bahawa mereka hanya makan apa yang kita tinggalkan – lebih memilih kepuasan kita daripada mereka sendiri, walaupun keadaan mereka yang buruk.

Di kota bersejarah, berusia 1,000 tahun, semasa jam malam yang penuh dengan perintah 20 hari, 24 jam, tiada siapa yang boleh keluar untuk mendapatkan makanan atau bahkan untuk kecemasan tanpa mengambil risiko ditembak mati. Dalam konteks ini, saya terkejut apabila saya mengetahui makna Alhamdulillah, kerana hampir setiap orang yang saya lihat mengatakannya, walaupun ketika mereka berada di hadapan runtuhan kehidupan mereka.

Walaupun anak mereka telah terbunuh, walaupun kewujudan mereka kelihatan sama sekali tidak ada harapan dan tidak berdaya. Saya tidak percaya mereka memuji Tuhan di tengah-tengah apa yang terpandang kepada saya, seperti kesengsaraan.

Bukan hanya itu, secara keseluruhan, mereka mengendalikan kesukaran melampau dan kemusnahan dengan rahmat itu. Kesabaran yang benar. Apakah ini? Saya tertanya-tanya.

Saya masih ingat duduk di pusat pemindahan di mana kami tinggal selama beberapa hari. Duduk di bawah bintang-bintang dan mendengar panggilan untuk berdoa; Suara manisnya terapung ke langit malam, menawarkan alternatif yang tidak disangka-sangka dan berharap dengan bunyi sesekali senjata api kecil dan meriam tangki. Saya mengeluarkan perakam audio saya dan menangkapnya. Athan menyentuh hati saya. Ia adalah keindahan yang saya tidak pernah mengalami sebelum ini.

Saya telah membaca al-Quran dalam beberapa bit selama hampir satu tahun pada masa itu, kerana penyelidikan untuk apa yang saya bayangkan akan menjadi kajian terobosan agama di samping falsafah Politik. Saya bercadang untuk membuktikan semua agama hanyalah fabrikasi semata-mata, tetapi akhirnya Al-Quran menguasai bacaan saya dan saya mendapati hubungan yang tidak saya harapkan. Tetapi sehingga masa itu, di tanah jauh yang penuh dengan perselisihan, saya belum pernah mendengar bacaan Al-Quran.

Apabila jam malam 20 hari itu akhirnya diangkat dari bandar purba itu, membolehkan orang ramai keluar dari rumah mereka untuk makanan, aktiviti memenuhi jalan-jalan yang sepi sebelum ini. Saya mendengar bunyi yang indah. Suara yang, bagi saya, adalah simbol kehidupan yang kini berkembang di mana ada yang sebelumnya telah menjadi sunyi.

Saya memberitahu wartawan saya berjalan dengan, “Ah, Sangat baik untuk mendengar muzik!”. Dia ketawa kepada saya dan menggelengkan kepalanya, “Itu bukan muzik. Itu Al Quran! “. Kenyataannya menghalang saya dalam jejak saya. Apabila Al-Quran yang saya baca, berkaitan dengan bacaan bacaannya untuk kali pertama, keinginan terbakar baru telah dinyalakan di dalam diri saya. Pembacaan itu, ditambah dengan pengalaman saya yang tinggal bersama umat Islam pada minggu-minggu yang saya habiskan di sana, mengakibatkan dahaga yang tidak pernah puas untuk mengetahui lebih banyak tentang Islam.

Ketika hari-hari berlalu ketika saya tinggal bersama orang Islam di rumah mereka, rasa hormat dan kagum saya untuk toleransi, kebaikan dan ketabahan mereka meningkat. Di dalam sebuah bangunan yang diduduki oleh anggota tentera, menyebabkan kebanyakan penyewa berkumpul di pangsapuri tingkat pertama – saya duduk dengan wanita yang tersenyum ini dan seorang daripada mereka berkata kepada saya, “Kamu sangat baik. Anda sepatutnya menjadi orang Islam seperti kami. “Ini adalah satu kenyataan yang saya biasanya akan mengejek dan menolak, tetapi apabila dia berkata demikian, saya merasa tersanjung.

Apabila saya pulang ke New York, saya dahaga seperti orang yang telah mengembara padang pasir selama 22 tahun. Satu-satunya perkara yang akan memuaskan dahaga saya adalah lebih banyak pengetahuan mengenai Islam. Saya perlu tahu lebih banyak lagi. Perpustakaan menjadi oasis saya dan saya membaca dan membaca dan membaca. Saya minum dalam setiap maklumat yang saya dapat mengenai Islam. Saya membaca buku oleh orang Islam dan bukan Islam. Selama berbulan-bulan, saya belajar dan saya merenung dan saya membincangkannya dalam diri saya.

Akhirnya, suatu petang di perpustakaan dengan timbunan buku terbuka di hadapan saya, saya menatap dengan tidak percaya pada kata-kata di halaman. Tidak ada yang patut disembah melainkan Allah, dan Muhammad adalah utusan-Nya.

Ini tidak boleh berlaku. Saya tidak boleh percaya itu. Saya tidak boleh pasti. Perpustakaan terpaksa menutup pintu. Saya secara mekanikal membuat jalan keluar melalui kampus dan ke kaki lima. Jalan-jalan Brooklyn bergemerlapan dengan cahaya buatan panas lampu jalanan.

Kejutan saya memuncak dalam kegembiraan. Itu benar. Saya dengan sukacitanya menyerah kepada Pemilik langit dan Bumi, di bawah lampu jalan pada malam musim gugur yang mengalir. Ia seolah-olah pokok dan lampu berkilauan dan menari dengan kebahagiaan bersama saya ketika saya meneruskan perjalanan ke apartmen saya. Untuk hidup baru saya.

Nota: Artikel ini mula-mula diterbitkan di allamericanmuslim.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *