, , , , , ,

Selepas Aya Sofea, Kini Muzium Kariye Pula Ditukar Menjadi Masjid

Alhamdulillah, hebat Erdogan & kerajaan Turki. Selepas Aya Sofea, kini Muzium Kariye pula ditukar jadi masjid

Salam.my – Alhamdulillah, hebat Erdogan & kerajaan Turki. Selepas Aya Sofea, kini Muzium Kariye pula ditukar jadi masjid

Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan mengeluarkan perintah untuk membuka kembali Masjid Kariya di Istanbul untuk bersolat, setelah ia digunakan sebagai muzium dan gudang selama 75 tahun.

Keputusan presiden itu berkuatkuasa setelah ia disiarkan pada hari Jumaat pagi di akhbar rasmi Republik Turki.

Keputusan itu menetapkan bahawa bangunan itu, yang terletak di distrik Fatih di Istanbul, diserahkan kepada Presiden Urusan Agama dan dibuka kembali untuk ibadah.

Bangunan itu adalah sebuah gereja pada zaman Bizantium yang dikenal sebagai “Gereja Chora” dan “Gereja Penyelamat Suci”. Kira-kira 50 tahun setelah kaum Muslimin menakluki Konstantinopel, Atiq Ali Pasha, Menteri Sultan Bayezid II, memerintahkan agar bangunan tersebut ditukar menjadi masjid.

Pada bulan Agustus 1945, pemerintah Turki memutuskan untuk mengalokasikan masjid tersebut kepada Kementerian Pendidikan, untuk digunakan sebagai muzium dan gudang.

Majlis Negara Turki, yang merupakan mahkamah pentadbiran tertinggi di negara ini, memutuskan pada bulan November 2019 untuk membatalkan keputusan yang dikeluarkan pada tahun 1945 dengan alasan bahawa bangunan itu adalah salah satu anugerah dari sultan Uthmaniyyah.

Kira-kira sebulan yang lalu, solat Jumaat pertama di Istanbul diadakan di Hagia Sophia dalam 86 tahun, setelah presiden Turki mengeluarkan keputusan untuk membukanya untuk berdoa, berdasarkan keputusan Dewan Negara, yang memutuskan untuk membatalkan penukarannya dari masjid menjadi muzium pada tahun 1934.

sumber: Al-Jazeera

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *