, ,

Kenapa Interpol Keluarkan Al Qaradawi Dari Senarai Dikehendaki Walaupun Diminta Oleh Mesir?

Interpol telah mengeluarkan Yusuf al-Qaradawi, salah seorang pemimpin agama paling terkemuka di Timur Tengah, dari senarai yang dikehendaki dalam talian menurut Pertubuhan Hak Asasi Kemanusiaan Arab (AOHR) di UK.

Pertubuhan Polis Antarabangsa (Interpol) membuat langkah itu selepas mendapati bahawa tuduhan jenayah yang dilakukan oleh al-Qaradawi tidak lebih daripada melindungi “jenayah politik” kerana menentang pihak berkuasa di Mesir – negara yang meminta nama ulama itu dimasukkan ke dalam senarai Interpol pada tahun 2014, AOHR berkata dalam satu kenyataan pada Ahad.

Al-Qaradawi merupakan seorang ulama yang berasal dari Mesir yang kini tinggal dalam buangan di Qatar.

“Keputusan Interpol untuk menghapuskan nama al-Qaradawi dan nama-nama lain boleh dianggap sebagai kekalahan kepada rejim Mesir,” kata Mohamed Jamil, presiden AOHR.

“Rejim Mesir menumpukan kepada pembunuhan rakyat Mesir, melaksanakan operasi penangkapan secara besar-besaran dan “kehilangan dikuatkuasakan”, mengutip pengakuan menggunakan penyeksaan, yang kemudiannya mereka gunakan terhadap tahanan di mahkamah dan memohon ‘notis merah’ dari Interpol, dengan alasan mulia iaitu untuk memerangi jenayah di seluruh dunia. ”

Interpol mengadakan beberapa perbincangan dan pertukaran maklumat dengan AOHR mengenai Qaradawi, kata kenyataan tersebut.

Al-Qaradawi, 91, Pengerusi Kesatuan Ulama Muslimin Sedunia, disenaraikan sebagai individu dikehendaki atas tuduhan kononnya melakukan rompakan, pembakaran dan pembunuhan selepas rampasan kuasa Mesir 2013.

Tuduhan jenayah yang didakwa terhadap al-Qaradawi kemudiannya didapati sebagai rekaan kerana semuanya berlaku semasa ketiadaannya di Mesir, dan tidak dapat dipercayai ia dilakukan oleh seseorang yang sudah berumur dan mempunyai reputasi, kata AOHR.

“Banyak negara, termasuk Emiriah Arab Bersatu secara khasnya, berada di belakang penyenaraian al-Qaradawi dalam senarai dikehendaki ini,” kata Jamil.

“Apabila namanya disiarkan terdapat secara amnya satu keadaan kegembiraan oleh media Emiriah diikuti oleh media Mesir, dan yang lain yang selalu berusaha keras untuk menyerang sesiapa yang menentang rejim Mesir,” tambahnya.

“Bagaimanapun, kebahagiaan ini tidak bertahan lama, selepas beberapa seketika kebenaran telah menjadi nyata dan perkara akan kembali ke jalan yang benar.”

Sistem yang salah

Jamil juga berkata Interpol kadang-kadang bertukar waran dengan kerajaan secara langsung tanpa menyiarkannya di laman webnya.

“Ini digunakan secara meluas oleh rejim diktator dalam mengeksploitasi sistem yang terang-terangan bagi menangkap individu yang ingin menentang rejim ini,” katanya.

Jamil menyeru Interpol untuk menghentikan perbuatan ini dan menggesa kawalan ketat dibuat supaya kerajaan tidak dapat lagi menggunakannya untuk mengejar lawan politik yang mereka telah membuat tuduhan jenayah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *