, ,

Perbezaan Kekuatan Roket M-75 Hamas VS Iron Dome Israel

Inilah puncanya kenapa Israel takut dengan roket Hamas!

Setiap hari,konflik terjadi antara penduduk Palestin dengan zionis.Tanpa kita sedar sejak dari dahulu lagi menjadi perebutan Masjid Al-Aqsa. Di sini kami ingin menunjukkan perbezaan roket Hamas dengan Israel Dome yang manakah lebih bahaya.

Israel Dome

Iron Dome adalah sistem pertahanan udara sepanjang cuaca mudah alih yang dibangunkan oleh Rafael Advanced Defense Systems dan Israel Aircraft Industries. Sistem ini direka untuk memintas dan menghancurkan roket jarak jauh dan peluru artileri yang dipecah dari jarak 4 kilometer (2.5 batu) hingga 70 kilometer (43 batu) jauhnya dan trajektori yang akan membawa mereka ke kawasan yang dihuni.

Israel berharap dapat meningkatkan jarak antara interveptions Iron Dome, dari maksimum 70 kilometer (43 batu) hingga 250 kilometer (160 mil) dan menjadikannya lebih serba boleh agar ia dapat memintas roket yang datang dari dua arah serentak.

Roket M-75

Adapaun angka 75, itu merupakan simbol dari jarak jangkau roket tersebut, di mana roket tersebut dapat menjangkau target ke 75 km atau 80 km. Pada hari Sabtu, sekitar 14 roket M75 lebih yang ditembakkan ke Israel, sisanya puluhan roket yang digunakan adalah roket Grad dan 107. Roket ini pun, untuk pertama kalinya telah menghantam kota Yerusalem dan Tel Aviv.

Sumber Pertama: Wikipedia

Sumber Kedua: Al Aqsa Palestin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *