, ,

Turki Mahu Tanggung Semua Perbelanjaan Muslim Rohingya

Ini Mesej Turki Untuk Bangladesh

Menteri Luar Turki Mevlüt Çavuşoğlu telah meminta Bangladesh membuka pintu kepada umat Islam Rohingya yang melarikan diri dari keganasan di negeri Rakhine barat Myanmar, memetik laporan Portal Turki, Daily Sabah (2/09).

Bercakap dalam majlis perayaan Aidiladha Parti Keadilan dan Pembangunan (Parti AK) di wilayah Mediterranean Antalya pada hari Jumaat, Çavuşoğlu mengulangi seruan Turki untuk Bangladesh supaya membuka pintu kepada rakyat Rohingya, dan mengatakan bahawa Turki akan membayar semua perbelanjaan.

“Kami juga telah menggerakkan Pertubuhan Kerjasama Islam dan kami akan mengadakan sidang kemuncak mengenai negeri Rakhine tahun ini, kami perlu mencari penyelesaian yang tegas dan kekal untuk masalah ini,” kata menteri itu.

Beliau berkata bahawa tiada negara Islam lain selain Turki menunjukkan sensitiviti terhadap pembunuhan beramai-ramai yang berlaku di Myanmar.

Dari segi bantuan kemanusiaan di dunia, Turki menduduki tempat kedua selepas Amerika Syarikat dengan $ 6 bilion dan $ 6.3 bilion masing-masing, tambah Çavuşoğlu.

Respon dan tawaran Çavuşoğlu datang saat Presiden Recep Tayyip Erdogan membuat banyak panggilan telefon dengan pemimpin Islam di seluruh dunia untuk menyeru usaha-usaha yang semakin intensif untuk menyelesaikan krisis kemanusiaan di Myanmar.

Erdoğan setakat ini telah berbincang dengan pemimpin-pemimpin negara dari 13 negara dalam kesempatan Aidiladha dan untuk menyampaikan keprihatinannya tentang situasi di Rakhine.

Çavuşoğlu juga dilaporkan bercakap di telefon dengan bekas Ketua Setiausaha PBB dan ketua Suruhanjaya Penasihat di Negeri Rakhine Kofi Annan.

Keganasan meletus di negeri Rakhine Myanmar pada 25 Ogos apabila pasukan keselamatan negara melancarkan operasi terhadap komuniti Muslim Rohingya. Ia mencetuskan kemasukan pelarian baru ke negara jiran Bangladesh, walaupun negara itu menutup sempadannya kepada pelarian.

Laporan media mengatakan pasukan keselamatan Myanmar menggunakan kekuatan yang besar, memaksa ribuan penduduk Rohingya keluar dan memusnahkan rumah mereka dengan mortar dan mesingan.

Rantau ini telah menyaksikan ketegangan antara penduduk Buddha dan Muslim sejak keganasan komunal tercetus pada tahun 2012.

Tindakan keras yang dilancarkan Oktober lalu di Maungdaw, di mana majoriti Rohingya tinggal, membawa kepada laporan PBB mengenai pelanggaran hak asasi manusia oleh pasukan keselamatan yang melakukan jenayah terhadap kemanusiaan.

PBB mendokumentasikan berlakunya secara besar-besaran kes rogol, pembunuhan – termasuk bayi dan kanak-kanak – pemukulan yang ganas, dan kehilangan.

Wakil Rohingya mengatakan kira-kira 400 orang telah dibunuh dalam tindakan keras itu.

sumber: Laici Kang

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *