, , , ,

Ibu Mariah Berusia 104 Tahun, Jemaah Haji Tertua Tahun 2017

“Alhamdulillah [pujian kepada Allah], saya akan ke Mekah. Alhamdulillah, saya akan pergi ke haji.”

Seorang wanita Indonesia yang berusia 104 tahun, salah seorang jamaah tertua untuk mengerjakan Haji tahun ini, berkata dia sangat gembira dan bersyukur menuju ke bandar suci Mekah untuk melaksanakan ibadah haji.

Tidak lama selepas mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa King Abdulaziz di Jeddah pada hari Sabtu, dia berkata

“Alhamdulillah [pujian kepada Allah], saya akan ke Mekah. Alhamdulillah, saya akan pergi ke haji.”

Wanita itu pernah melakukan Umrah ketika berusia 90 tahun, kata kenyataan yang dikeluarkan oleh Kementerian Kebudayaan dan Maklumat Arab Saudi sumber dari The National.

Pegawai di Konsulat Indonesia menyatakan mengenai kesihatan Ibu Mariah,

“Dia berada dalam keadaan baik dan akan dapat melakukan ritual haji tanpa sebarang masalah.”

Jurucakap kementerian itu berkata,

“Arab Saudi dengan mesra menyambut Ibu Mariah. Haji adalah kemuncak rohani dalam kehidupan setiap muslim.

Pada usia 104, adalah luar biasa untuk Ibu Mariah berada di sini. Kami berharap dia baik. “

Terdapat 3.2 juta orang Indonesia dalam senarai menunggu haji, yang menimbulkan penantian selama 37 tahun sebelum warga negara Islam terbesar di dunia ini dapat melaksanakan Haji, Joko Asmoro, pengerusi Persatuan Muslim Indonesia untuk Haji dan Umrah Travels, memberitahu Saudi Gazette tahun lepas.

Bagi orang Indonesia, kos purata haji selama 10 jam dan $ 1,000 (Dh3,674) menjadikannya satu kali seumur hidup bagi kebanyakan orang.

Ibu Mariah adalah salah seorang daripada 221,000 jemaah dari Indonesia yang akan melaksanakan haji tahun ini. Menurut kenyataan itu, lebih daripada 1.5 juta jemaah dari seluruh dunia telah tiba di kerajaan untuk melaksanakan haji tahunan.

Agensi Akhbar Saudi berkata lebih daripada 1.5 juta ketibaan menandakan kenaikan 33 peratus jemaah berbanding dengan ketibaan pada tempoh yang sama pada 2016.

Ini termasuk 90,000 warga Iran yang dijangka menghadiri haji tahun ini selepas Tehran memboikot haji tahun lalu di tengah-tengah ketegangan dengan Arab Saudi.

Sementara itu, menurut kementerian Hal Ehwal Islam Qatar, 20,000 warga Qatari telah mendaftar untuk mengambil bahagian dalam haji tahun ini.

Lebih dari 400 jemaah haji Qatari tiba di Arab Saudi untuk melakukan haji, walaupun terdapat perjumpaan antara Doha dan Riyadh.

Arab Saudi ditujukan untuk menjadi tuan rumah kira-kira dua juta jemaah semasa musim haji tahun ini, yang akan berlangsung dari 30 Ogos hingga 4 September.

sumber: Muslim Council HK

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *