, , , , , , ,

Kanak-Kanak 7 Tahun Dari England Ini Hafal Satu Quran, Ini Rahsianya

Ibu bapa, mahu anak hafal Quran? Ini tips mudah


Salam.my – Yusuf Aslam, kanak-kanak berusia 7 tahun dari Luton, England ini telah selesai menghafal al-Quran seawal usia 7 tahu. Dia mengikuti jejak kakaknya Maariya yang juga menghafal al-Qur’an dua tahun lalu pada usia yang sama.

Dia mengambil masa lebih dari dua tahun untuk menghafal semua 114 surah kitab Allah ini.

Pihak kami berhubung dengan ibunya yang berkongsi beberapa pandangan tentang perjalanan Yusuf.

Bagaimana perasaan puan ketika dia berjaya selesai menghafal Al-Qur’an?

(Rasanya) seperti berada dalam mimpi. Saya tidak pernah bermimpi saya boleh mencapai tahap ini. Allah swt benar-benar memberkati kita untuk dapat melalui perjalanan ini. Allah berfirman, saya akan memudahkan kamu jika kamu cuba, dan Dia lakukan. Ia adalah perasaan kepuasan mengetahui bahawa anda telah melakukan yang terbaik untuk akhirat anda – InShaAllah.

Adakah Maariya Membantu?

Maariya telah membantu pada ketika saya sibuk. Keupayaan hifz Maariya adalah luar biasa dan dia telah menjadi sumber sokongan yang berterusan apabila diperlukan. Mereka suka menguji satu sama lain yang sentiasa menyeronokkan untuk dilihat. Maariya mempunyai banyak komitmen lain semasa hifz Yusuf yang baru sahaja berkurangan, jadi dia tidak terlibat; tetapi masih dibantu sepanjang perjalanan. Rancangan itu untuk mereka adalah ‘semakan rakan-rakan’. Saya pasti saya akan banyak mengawasi sebelum mereka dapat memahami tahap yang diperlukan. Yusuf sangat bertuah kerana mempunyai Hafiza Maariya sebagai kakak.

Adakah anda menghadapi sebarang masalah?

Setiap perjalanan itu pasti ada cabaran. Hifz, pada pendapat saya, adalah penukaran gaya hidup. Selama kira-kira 2 tahun anda tidak mempunyai kehidupan sosial. Saya benar-benar hidup, bernafas, membincangkan hifz dengan kebanyakan orang yang saya jumpai kerana kerana, agak ringkas, tumpuan saya sejak sekian lama.

Alhamdulillah, Yusuf beralih dengan mudah ke dalam rutin hifz kerana dia telah melihat kakaknya mengikuti jalan itu dan dia selalu suka mendengar Al-Quran pada waktu tidur. Saya tahu dia berminat untuk belajar, walaupun dia tidak tahu berapa komitmen yang diperlukannya. Saya telah melepaskan kerjaya saya untuk mendidik anak-anak saya; baik dalam pendidikan Islam dan pendidikan. Sebagai ibu bapa saya diberkati mempunyai anak-anak yang bekerjasama dan mempunyai keseimbangan kerja / masa kerja yang baik. Saya dapati ia lebih mudah kali kedua.

Bagaimana anda memotivasi anak anda menjadi hafiz?

Alhamdulillah, belum ada hari di mana dia mengatakan bahawa dia tidak mahu melakukannya. Dia mahu menjadi seorang Hafiz. Selepas mengetahui sebahagian kecil daripada Al-Qur’an, dia ingin mengetahui mengapa dia tidak dipanggil hafiz seperti kakaknya. Saya menjelaskan dia terpaksa mengetahui semuanya terlebih dahulu.

Juga, dia telah mendapat hadiah tetap. Dia telah dijanjikan pesta besar dan dia tahu dia boleh meminta apa-apa dan dia akan berbakat pada satu ketika. Hadiah utamanya akan menjadi perjalanan ke Umrah InShaAllah, dalam cuti Disember akan datang – semoga tidak terlambat untuk ke sana!

Adakah anda mempunyai nasihat untuk ibu bapa yang lain?

Banyak ibu bapa bimbang bagaimana anak-anak mereka dapat mengatasinya. Kanak-kanak menyesuaikan diri dengan mudah, jadi selepas sebulan, anak anda akan digunakan untuk rutin hifz.

Semua ibu bapa perlu belajar atau tahu dengan jelas untuk membantu anak-anak mereka. Ini adalah penting jika anda mahu terlibat. Ada rasa puas hati mendengar anak anda membaca kata-kata Allah swt, tetapi seluruh pembelajaran untuk anak anda akan mengambil sikap yang lebih positif dan walaupun ia bukan satu kaum, anda akan melihat hasil yang lebih cepat daripada jika anda tidak terlibat. Guru-guru Al-Quran di masjid / maktab hanya boleh memberi anak anda kira-kira 5 minit dalam kelas, jadi mereka tidak boleh memindahkan anak anda ke hadapan sehingga mereka berpuas hati dengan setiap baris dan halaman – berlatih dengan mereka setiap hari di rumah sebelum mereka kembali pada keesokan harinya.

Juga, saya mempunyai keselesaan mengetahui bahawa jika Yusuf dapat menghafal Al-Qur’an, dia akan InShaAllah berlayar melalui kebanyakan peperiksaan seperti yang berlaku dengan kakaknya. Ibu bapa sering bimbang tentang kesan akademik hifz. Kedua-dua anak saya berusia antara 5 hingga 7 tahun ketika mereka diajar hifz. Saya mengambil pandangan bahawa kerja sekolah tidak akan menjadi sangat sengsara ketika kami pergi dalam perjalanan ini. Saya 100% berpendapat bahawa hifz hanya meningkatkan keupayaan kanak-kanak belajar dan mengingati fakta. Maariya telah membuktikan dirinya secara akademik dengan berada di kumpulan IQ yang ‘sangat unggul’ dan telah lulus peperiksaan sekolah tatabahasa. Dia telah mendapat band tertinggi di sekolah tatabahasa nombor satu England. Allah (swt) memberkati anak-anak ini dan sebagai balasan mereka mesti menjaga dan hidup dengan Al-Quran. Saya tidak ragu-ragu bahawa Yusuf akan cemerlang dalam bidang akademik juga dan dia akan meneruskan pidato awam dan InShaAllah juga menjadi cendekiawan terkenal di dunia, tetapi dengan profesion juga.

Akhirnya, buat niat dan beberapa perubahan. Saya akan mengatakan ini lagi, jika saya boleh melakukan ini, maka sesiapa sahaja boleh.

Ibu Yusuf telah membantu beratus-ratus ibu bapa yang menghantar mesej kepadanya untuk mendapatkan nasihat di laman Facebooknya. Ikut halaman di sini.

Apa yang ditunjukkan oleh dua anak kecil ini menunjukkan sifat ajaib Al-Quran dan bagaimana Allah mengekalkan kitab-Nya di dalam hati hambaNya. Semoga Allah memberkati keluarga.

“Sesungguhnya Kami telah menurunkan Al-Quran dan sesungguhnya Kami akan menjadi penjaga” 15: 9

sumber: Ilmfeed

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *