, ,

Inilah Manfaat Pergerakan Dalam Solat Bagi Tubuh Manusia Yang Ramai Pandang Remeh

Berikut gerakan-gerakan solat yang baik bagi kesihatan

Kewajipan bagi seorang muslim yakni menjalankan ibadah solat 5 waktu. Gerakan-gerakan solat ternyata sangat bermanfaat bagi kesihatan tubuh badan kita. Setiap gerakan memiliki kelebihan masing-masing yang mempunyai rangsangan sel dan peredaran darah dalam tubuh agar bekerja lebih optimal.

Berikut gerakan-gerakan solat yang baik bagi kesihatan:

1. Takbiratul ihram

Gerakan ini dilakukan pada permulaan solat. Dengan berdiri tegak, mengangkat kedua tangan, lalu disedekapkan di depan dada. Gerakan ini akan mambuat pernafasan menjadi lebih lancar dan teratur. Selain itu, otot kedua-dua belah tangan serta bahu akan berkontraksi, sehingga lebih kuat.

2. Rukuk

Gerakan ini dilakukan dengan membongkokkan badan ke arah depan, sehingga kedua tangan bertumpu pada lutut. Apabila gerakan rukuk dilakukan, otot di sekitar pinggul dan bontot akan mengalami kontraksi. Sementara itu, aliran darah terutama pada bagian tubuh atas akan lebih terasa lancar. Kedua tangan yang memegang lutut juga akan terik dan tegang, ini membuatkan tangan anda lebih kuat.

3. Sujud

Gerakan ini dilakukan dengan cara meletakkan bahagian kepala ke sejadah, dahi dan ujung hidung menyentuh alas lantai. Sementara itu, jari-jari kaki dibengkokkan dan kedua telapak tangan juga menyentuh alas lantai. Membuatkan aliran darah ke kepala akan mengalir dengan optimal.

4. Memaksimakan fungsi otak

Seseorang yang bersujud dengan betul dan teratur mungkin juga lebih cerdas dan kreatif. Gerakan sujud juga membuat otot dari leher hingga kaki akan bereaksi dan berkontraksi, sehingga akan lebih kuat dan kencang.

5. Duduk

Gerakan duduk di mana punggung dan paha bertumpu pada bagian kaki bawah. Hal ini akan menyebabkan otot kaki menekan sehingga peredaran darah akan terpompa lebih maksimal. Jika dilakukan secara teratur, gerakan duduk dalam solat ini dapat mencegah penyakit linu atau nyeri pada bagian kaki.

6. Salam

Gerakan ini dilakukan dengan sederhana, yaitu hanya memutar kepala ke kanan dan ke kiri hingga melihat ke belakang, sekali saja. Namun demikian, jika dilakukan dengan benar akan membuat otot di bagian leher akan lebih terlatih dan kencang dan peredaran darahnya juga akan lancar.

Begitu sempurna bukan manfaat sholat bagi kehidupan kita. Selain mendapatkan pahala sholat juga akan membuat tubuh kita jauh lebih sehat tanpa kita harus melakukan pekerjaan yang melelahkan. Justru sholat akan mendatangkan kenikmatan yang luar biasa dalam hidup kita.

sumber: islamagamaku

One Ping

  1. Pingback:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *