, , , ,

Baju Sekolah Kekal Putih Sepanjang Tahun, Ibu Ini Kongsi Tips Basuhan Mudah & Jimat!

Bagi mak-mak petua ni kena kena simpan, sangat berguna bila sesi persekolahan baru bermula

Baju Sekolah Kekal Putih Sepanjang Tahun, Ibu Ini Kongsi Tips Basuhan Mudah & Jimat! | Salam.my – Ramai ibu-ibu pening kepala bagaimana susahnya nak pastikan baju sekolah anak sentiasa bersih dan boleh dipakai sepanjang tahun. Ini petua basuhan mudah dan jimat yang dapat menyelesaikan masalah baju kotor. Kongsikan

Cara yang dikongsi Puan Leena Hassan ini sangatlah berguna dan jimat pula tu. Belajar daripada sepupunya seorang jururawat tentang cara mengekalkan baju unifom supaya kekal putih katanya dia hanya menggunakan sabun mandi saja.

Cara tersebut dipraktikkan untuk mencuci baju sekolah anaknya, ternyata memang berkesan. Bukan saja putih bersih, wangi pulak tu. Paling penting jimat tak perlu beli lagi pencuci yang mahal.

Bagi mak-mak yang ada anak sekolah tahun depan boleh ikut ya cara Puan Leena ni. Confirm kurang sikit membebel, sebab VK pun dah cuba!

Sudah lama saya R&D dengan pelbagai formula & brand sabun baju untuk jadikan baju sentiasa putih. Tapi tidak pernah menjadi.

Guna Cloroc, baju akan jadi kuning. Guna nila, baju akan jadi lebam. Guna Vanish, kos tinggi. So…saya tanya sepupu saya Siti Atirah Sharifuddin yang bekerja sebagai nurse. Apa rahsia nurse menjaga uniform untuk sentiasa putih?

Nahhhhhh…. Nin diaaaa cara-cara nya. Anda boleh cuba untuk uniform anak sekolah nanti.

Saya suka guna sabun Lux – Rose. Sebab bila baju dah kering, bau ros masih ada. Kerja lebih sikit untuk memarut sabun ketul tu tapi tak mengapa lah, saya tidak sibuk mana pun untuk menjadikan itu satu alasan.

Rendam baju-baju putih dengan sabun Lux yang diparut selama 1 malam. Saya tambahkan sikit sahaja sabun baju biasa. Esoknya, terus on mesin basuh. Tidak perlu sental.

Dah siap, putih bersih kan

Simpan dan share tip ni dengan ibu-ibu lain ok! Terima kasih Puan Leena.

sumber: Leena Hasan via Kartel Dakwah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *