, , , , , , , ,

Ahli Politik Belanda Anti-Islam Ini Akhirnya Memeluk Islam. Puncanya Buat Ramai Terkejut!

Dia pernah menyatakan bahawa “Islam adalah dusta” dan “Quran adalah racun”

Salam.my – Allahuakbar! Seorang bekas ahli politik Belanda baru saja memeluk Islam setelah menghabiskan beberapa tahun berkempen melawan agama Islam.

Joram Van Klaveren, bekas ahli Parti Kebebasan Anti-Islam yang dipimpin oleh Geert Wilders, PVV, mengumumkan penukarannya kepada Islam awal minggu ini.

Van Klaveren berkata beliau membuat keputusan pada bulan Oktober 2018 lepas semasa menulis sebuah buku pada mulanya bertujuan untuk memburuk-burukkan agama Islam.

“Semasa penulisan itu, saya melihat lebih banyak perkara yang membuat pandangan saya tentang Islam goyah,” katanya dalam temu bual dengan Radio Belanda.

Van Klaveren adalah ahli Parti PVV dari tahun 2010 hingga 2014. Pada masa itu, beliau gigih berkempen menentang agama Islam, menyatakan bahawa “Islam adalah dusta” dan “Quran adalah racun”.

Dalam temu bual baru-baru ini, beliau menyatakan rasa bersalahnya terhadap kenyataan-kenyataan yang lalu dan menyatakan bahawa dia “sememangnya salah”. Beliau juga menambah bahawa ia adalah sebahagian daripada dasar PVV untuk mengaitkan semua negatif kepada Islam dalam satu cara atau yang lain.

Walau bagaimanapun, Van Kalveren meninggalkan PVV pada 2014 selepas mendengar Geert Wilders membuat kenyataan rasis mengenai Maghribi. Dia kemudiannya membuat partinya sendiri, tetapi dia berhenti politik pada 2017 selepas gagal memenangi kerusi dalam pilihan raya negara.

Van Klaveren sebenarnya bukan orang pertama yang masuk Islam dari parti PVV sayap kanan. Arnoud Van Doorn, bekas pegawai PVV, juga telah masuk Islam pada bulan April 2013.

Van Doorn juga telah berkempen melawan Islam semasa perarakannya dengan PVV, bahkan akan membuat penggambaran dokumentari anti-Islam. Bagaimanapun, semuanya berubah selepas beliau melawat Masjid pada suatu pagi dan disambut hangat oleh umat Islam. Dia akhirnya tinggal sepanjang hari. Ini mencetuskan spiralnya untuk mempelajari lebih lanjut tentang Islam sehingga dia akhirnya menerima agama dan melakukan ibadah haji ke Hajj, pada tahun yang sama.

Van Doorn mengucapkan tahniah kepada Van Klaveren di Twitternya dan menawarkan kepadanya perjalanan percuma ke Umrah dalam meraikan keputusan barunya.

Dia juga menyiarkan “[Saya] tidak pernah mengira bahawa PVV akan menjadi tempat pembiakan untuk orang yang bertobat.”

Kisah kedua saudara Van Klaveren dan Van Doorn adalah gambaran sebenar kehidupan yang luar biasa dari ayat Al-Quran:

“Semoga Allah akan mengadakan perasaan kasih sayang antara kamu dengan orang-orang yang kamu musuhi dari kerabat kamu itu (dengan jalan menjadikan mereka insaf dan memeluk Islam). Dan (ingatlah), Allah Maha Kuasa (atas tiap-tiap sesuatu), dan Allah Maha pengampun, lagi Maha Mengasihani.”


Quran 60: 7

Semoga Allah memberkati saudara kita dalam perjalanannya dan berikanlah dia kesabaran di sepanjang jalan ini.

sumber: One Path Network

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *