, ,

Apa Tujuan Sebenar Lawatan Setiausaha Pertahanan AS ke Turki?

Lawatan Setiausaha Pertahanan AS ke Turki selepas Iran dan Rusia menimbulkan tanda tanya

25 Ogos 2017 – Setiausaha Pertahanan AS James Mattis telah tiba di Iraq dalam lawatan mengejut untuk bercakap dengan pegawai kanan Iraq.

Semasa ketibaannya pada hari Selasa, Setiausaha Pertahanan mengatakan bahawa pengganas ISIS kini telah sampai ke penghujung yang menekan mereka terhadap kedua-dua belah Sungai Euphrates di mana satu pihak berada di Iraq dan di seberang Syria.

Lawatan Mattis tiba di perjalanannya ke Turki yang membawanya untuk membincangkan perkara dengan pemimpin Turki. Kemudian minggu lalu, para pegawai Turki berkata bahawa mereka menjangkakan perjalanan Setiausaha Pertahanan AS ke negara mereka. Penganalisis mencadangkan bahawa masa perjalanan itu sendiri adalah di satu pihak yang memberi isyarat kepada reaksi Amerika Syarikat terhadap perkembangan Syria yang menyusul mesyuarat tiga pihak pertengahan Januari diplomat Rusia, Iran, dan Turki di Moscow dan lawatan minggu lepas Ketua tentera Iran ke Ankara. Sebaliknya, AS seolah-olah cuba menambah usaha untuk memulihkan hubungan Ankara di Washington.

Lawatan Setiausaha Pertahanan AS ke Turki dan kemudian Iraq menarik perhatian kerana ia datang tidak lama selepas ketua tentera Iran melawat ke Turki. Tiga hari sebelum lawatan Mattis ke Turki, Presiden Recep Tayyip Erdogan Turki menjadi tuan rumah ketua staf Iran, Ketua Umum Mohamad Bagheri dan dia juga dijangka menjadi tuan rumah ketua staf Rusia, Valery Gerasimov.

Ramai ahli politik berpendapat bahawa lawatan seperti itu oleh ketua-ketua tentera Iran dan Rusia ke Turki membuka jalan untuk mewujudkan persekutuan keselamatan strategik antara Teheran, Moscow, dan Ankara sebelum perbincangan damai Astana yang akan datang di Syria.

Walaupun Jabatan Pertahanan telah memberitahu kunjungan Mattis untuk berlaku sebelum ini, namun ia berlaku selepas lawatan pejabat tentera tertinggi Iran ke Ankara, menandakan bahawa ia datang dalam bentuk tindak balas Amerika kepada Iran dan Rusia Perjalanan keselamatan ke Ankara.

Mungkin ketakutan dari kemunculan perikatan rantau yang mengumpulkan Teheran, Moscow, dan Ankara mengenai pertempuran keganasan di Syria adalah pemacu utama yang mendorong para pemimpin Amerika untuk bergegas ke percubaan yang mereka fikir akan menyumbang kepada tujuan mereka untuk memajukan kemungkinan menyertai Kuasa. Tetapi sekalipun ini adalah langkah reaksioner oleh Washington yang mahu memainkan peranan dalam perkembangan Syria yang akan datang, ia mesti dikatakan bahawa AS kehilangan inisiatif sekurang-kurangnya berhubung dengan Syria. Hakikatnya, kes Syria yang pernah berada di tangan AS dan sekutunya serantau kini dipegang oleh paksi Rusia-Iran-Turki dan di luar kuasa Amerika untuk memanipulasi. Dalam keadaan sedemikian, lawatan Setiausaha Pertahanan ke Turki datang manakala AS melihatnya tidak dapat dielakkan untuk bertindak lebih daripada mampu secara bebas mengendalikan inisiatif dan memutuskan arah mana perkembangan krisis Syria.

Perjalanan yang menjalin hubungan rapat negara

Sebelum Lawatan Mattis ke rantau ini, Jabatan Pertahanan mengeluarkan kenyataan di mana ia menggariskan objektif perjalanan. Ia menyatakan bahawa perjalanan itu akan diambil sebagai peluang untuk mengulangi ke Ankara komitmen Washington untuk bergabung dengan Turki sebagai sekutu penting dan ahli Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO). Tetapi selain dari langkah-langkah Amerika yang menarik, perbezaan AS-Turki sekurang-kurangnya pada Kurds Syria, yang menyokong AS di medan perang, tetap teguh berdiri dan tidak menunjukkan tanda-tanda pengurangan selama Washington terus menyokongnya.

Turki telah mengecam kuat di Amerika Syarikat atas sokongannya terhadap gabungan kumpulan militan Kurdish Syria yang berkhidmat di bawah pimpinan Parti Demokratik (PYD). Ankara beberapa kali memberi amaran kepada Amerika Syarikat bahawa pertolongannya kepada Kurd adalah berbahaya kepada keselamatan negara Turki.

Pentadbiran AS melengkapkan Unit Perlindungan Rakyat (YPG), sayap ketenteraan PYD, dan menyediakannya dengan penutup tanah dan udara ketika ia menolak untuk merebut kembali Raqqa, kubu kuat ISIS ‘dan ibukota de facto kumpulan pengganas itu -Kaliprah dicatatkan. Tetapi senarai hitam Ankara YPG sebagai kumpulan pengganas kerana mengiktiraf kumpulan militan sebagai sekutu Syria Parti Pekerja Kurdistan (PKK), musuh Turki yang melawan tentera Turki selama tiga dekad.

Ini pelabelan Turki telah menjadi titik melekat retak Ankara dan persekutuan Washington di Syria. Setakat ini, pemimpin Turki menentang tekanan Amerika untuk melembutkan kedudukan Kurdish Syria. Walau bagaimanapun, pendirian Turki yang melampau di AS menaja pejuang Kurdish membuat pemimpin Washington memberi jaminan kepada pegawai Turki bahawa apabila kempen anti-ISIS berakhir, mereka akan melucutkan senjata Kurdish. Bagaimanapun, cubaan jaminan ini kelihatan jauh dari berjaya sebagai Turki setiap sekarang dan kemudian menggesa Amerika Syarikat untuk menghentikan bantuan kepada pasukan Kurdish.

Kekekalan jurang antara Turki dan Amerika walaupun langkah Washington untuk memastikan Ankara boleh dipersalahkan atas ketidakpercayaan semasa kepimpinan Turki dalam pentadbiran AS. Exs yang berterusan.

sumber: AWD News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *