, ,

Turki Ke Bangladesh: “Benarkan Umat Islam Rohingya Masuk, Kami Tanggung Semua Perbelanjaan”

Menteri Luar Turki Mevlüt Çavuşoğlu telah meminta Bangladesh membuka pintu kepada umat Islam Rohingya yang melarikan diri dari keganasan di negeri Rakhine barat Myanmar.

Menteri Luar Turki Mevlüt Çavuşoğlu telah meminta Bangladesh membuka pintu kepada umat Islam Rohingya yang melarikan diri dari keganasan di negeri Rakhine barat Myanmar.

Bercakap pada Parti Keadilan dan Pembangunan (Parti AK) acara perayaan Eid al-Adha di wilayah Mediterranean Antalya pada hari Jumaat, Çavuşoğlu mengulangi panggilan Turki ke Bangladesh untuk membuka pintu kepada rakyat Rohingya, dan mengatakan bahawa Turki akan membayar semua perbelanjaan dilaporkan oleh media berita Turki Daily Sabah. Menteri itu berkata:

“Kami juga telah menggerakkan Pertubuhan Kerjasama Islam.

Kami akan mengadakan sidang kemuncak mengenai negeri Rakhine tahun ini.

Kita perlu mencari penyelesaian yang tegas dan kekal untuk masalah ini. ”

Beliau berkata bahawa tiada negara Islam lain selain Turki menunjukkan sensitiviti terhadap pembunuhan beramai-ramai yang berlaku di Myanmar. Dia menambah:

“Dari segi bantuan kemanusiaan di dunia, Turki menduduki tempat ke-2 selepas Amerika Syarikat dengan $ 6 bilion dan $ 6.3 bilion.”

Komen dan tawaran Çavuşoğlu datang sebagai Presiden Recep Tayyip Erdogan memegang banyak panggilan telefon dengan para pemimpin Islam di seluruh dunia untuk menyeru usaha yang lebih intensif untuk menyelesaikan krisis kemanusiaan di Myanmar.

Erdoğan telah lama bercakap dengan ketua negara-negara dari 13 negara pada kesempatan Eid al-Adha dan menyampaikan keprihatinannya tentang situasi di Rakhine.

Çavuşoğlu juga dilaporkan bercakap di telefon dengan bekas Ketua Setiausaha U.N. dan ketua Suruhanjaya Penasihat di Rakhine State Kofi Annan.

Keganasan meletus di negara Rakhine Myanmar pada 25 Ogos ketika pasukan keselamatan negara melancarkan operasi terhadap komuniti Rohingya Muslim. Ia mencetuskan kemasukan pelarian baru ke negara jiran Bangladesh, walaupun negara itu menutup sempadannya kepada pelarian.

Laporan media mengatakan pasukan keselamatan Myanmar menggunakan kuasa yang tidak seimbang, menyebabkan ribuan penduduk Rohingya dan memusnahkan rumah mereka dengan mortar dan senapang mesin.

Rantau ini telah melihat ketegangan antara penduduk Buddhis dan Muslim sejak keganasan komunal tercetus pada tahun 2012.

Tindakan keras keamanan yang dilancarkan Oktober lalu di Maungdaw, di mana Rohingya membentuk majoriti, membawa kepada laporan U.N mengenai pelanggaran hak asasi manusia oleh pasukan keselamatan yang menunjukkan jenayah terhadap kemanusiaan.

U.N. didokumentasikan secara besar-besaran kumpulan rogol, pembunuhan – termasuk bayi dan kanak-kanak – pemukulan yang brutal, dan penghilangan. Wakil Rohingya mengatakan kira-kira 400 orang telah dibunuh semasa tindakan keras itu.

sumber: Muslim Council HK

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *