, , ,

Gempar! Bekas Menteri Pertahanan Israel Mengesahkan Kerjasama Israel dengan ISIS di Syria

Bekas Menteri Pertahanan Israel mendedahkan Israel bekerjasama dengan ISIS!

Bogie Yaalon, bekas menteri pertahanan Israel dalam satu temubual mendedahkan Israel bekerjasama dengan ISIS!

Bogie Yaalon berkhidmat sebagai Menteri Pertahanan dalam kerajaan Israel di bawah pimpinan Netanyahu sehingga dia dihentikan pada Mei 2016. Sekarang Yaalon merancang untuk membentuk partinya sendiri sebagai pembangkang kepada bekas bosnya. Malang baginya, dia tidak diundi dengan baik dan tidak kelihatan sebagai ancaman politik di Israel.

Maka Yaalon berada di kedudukan yang sedikit ke bawah. Dia boleh bercakap dengan lebih bebas berbanding ahli politik biasa. Dalam konteks temubual ini, beliau bercakap panjang lebar mengenai hal-hal keselamatan di Afula. Selalu ada yang saya tidak bersetuju dengan pandangan Yaalon. Sebagai contoh, ketika memberi amaran dalam video ini mengenai bahaya yang menguntungkan satu pihak di Syria, dia pada dasarnya membenarkan pendekatan intervensi Israel yang telah memihak kepada pihak lawan iaitu regim Assad.

Dia mendedahkan hubungan Israel dengan ISIS di Syria. Saya telah rekodkan bersama wartawan lain, kerjasama Israel dengan al-Nusra, sekutu al-Qaeda. Tetapi Israel sehingga kini tidak mengakui bahawa mereka telah bekerjasama dengan ISIS. Di bawah Yaalon secara tersirat mengesahkan perkara ini:

… Di Syria terdapat banyak puak: rejim, Iran, Rusia, dan juga al-Qaeda dan ISIS. Dalam keadaan sedemikian, seseorang mesti membangunkan dasar yang bertanggungjawab, dengan teliti dan seimbang yang mana anda melindungi kepentingan anda sendiri, dan sebaliknya anda tidak campur tangan. Kerana jika Israel melakukan campur tangan bagi satu pihak, ia akan melayani kepentingan yang lain; Itulah sebabnya kami telah menetapkan garis merah. Sesiapa yang melanggar kedaulatan kita akan segera merasakan kekuatan penuh kita. Pada kebanyakan kesempatan, tembakan datang dari kawasan di bawah kawalan rejim. Tetapi apabila tembakan datang dari kedudukan ISIS-ia segera dimaafkan.

Serangan yang beliau nyatakan dilaporkan dalam media Israel. Tetapi permintaan maaf ISIS tidak dilaporkan. Ia ditindas dengan jelas kerana permintaan maaf ISIS akan memalukan kedua-dua Israel dan ISIS.

Beberapa pengkritik mendakwa bahawa permintaan maaf ISIS tidak menandakan gabungan atau kerjasama serius antara kumpulan itu dan Israel. Saya balas-apabila kamu mengebom sekutu kamu meminta maaf. Apabila anda mengebom musuh-anda tidak. Apa itu ISIS kepada Israel? Lebih lanjut, bilakah kali terakhir kumpulan pengganas meminta maaf kerana menembak peluru di Yahudi atau Israel?

Mako adalah saluran berita bahasa Ibrani yang pertama untuk menyatakan kenyataan Yaalon itu. Apabila Mako meminta Yaalon menjelaskan kenyataannya, beliau enggan. Ini adalah petunjuk lanjut tentang kebenaran laporan saya di sini.

ISIS adalah kumpulan yang sama yang memenggal kepala orang Yahudi-Amerika yang tinggal di Israel: Steven Sotloff. ISIS yang sama yang merogol wanita Yazidi dan melemparkan lelaki gay dari bangunan. ISIS yang sama yang telah mengamuk melalui Timur Tengah menyemai malapetaka dan sungai-sungai darah di mana sahaja ia pergi. ISIS yang sama yang Netanyahu secara rutin menganggap sebagai akar kepada semua kejahatan di dunia. Seperti di sini, sebagai contoh:

“Iran dan Negara Islam mahu memusnahkan kita, dan kebencian terhadap orang Yahudi sedang diarahkan ke negara Yahudi hari ini,” kata Netanyahu, sambil menambah, “mereka yang mengancam untuk memusnahkan risiko kita dimusnahkan.”

Pengetahuan umum bahawa dasar luar negeri Israel yang kembali ke zaman Ben Gurion telah menjadi sangat oportunistik seperti yang ditunjukkan dalam kenyataan:

“Sekiranya saya tahu bahawa semua kanak-kanak Yahudi Jerman boleh diselamatkan dengan memindahkan mereka ke England dan hanya setengah dengan pemindahan ke Palestin, saya akan memilih yang terakhir, kerana perhatian kita bukan sahaja kepentingan peribadi anak-anak ini, tetapi kepentingan bersejarah Orang Yahudi. ”

Jadi saya rasa seseorang tidak boleh terkejut dengan perkembangan baru ini. Namun, seketika, ia hanya mengambil nafas untuk merenungkan betapa motif dan pilihan Israel yang sangat sinis.

NOTA: Saya sangat gembira bahawa ahli (bukan saya) daripada subreddit /r/syriancivilwar menyerahkan siaran ini kepada Reddit. Ada keraguan segera untuk itu dikeluarkan. Alasan yang diberikan ialah melanggar Peraturan 15 yang menyatakan bahawa bahan yang tidak berasas tidak boleh diterbitkan. Nampaknya kenyataan umum oleh bekas menteri pertahanan Israel dalam penerbitan utama Israel adalah “tidak berasas” menurut piawaian moderator ini. Sebenarnya, mereka tidak menyukai idea bahawa Israel bekerjasama dengan ISIS dalam apa jua bentuk. Saya perhatikan bahawa sekurang-kurangnya salah satu penyederhana adalah Israel dan dengan bangganya begitu, kerana avatarnya adalah bendera Israel.

sumber: Awd News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *