, , ,

Terima Pujian “Orang Melayu Ramah”, Malaysia Diiktiraf Top 6 Sistem Penjagaan Kesihatan Terbaik di Dunia

“Bil perubatan yang mampu anda bayar, perkhidmatan doktor datang ke rumah dan penjagaan perubatan pesara yang berpatutan”

Salam.my – “Bil perubatan yang mampu anda bayar, perkhidmatan doktor datang ke rumah dan penjagaan perubatan pesara yang berpatutan”; itulah kelebihan bagi mereka yang tinggal di negara dengan skor tertinggi dalam kategori Penjagaan Kesihatan Indeks Persaraan Global Tahunan 2019.

Jennifer Stevens, editor eksekutif International Living, menerangkan bahawa penjagaan perubatan adalah salah satu faktor yang paling penting yang diambilkira oleh orang dewasa sebelum berpindah ke luar negara dan di kemudahaan mengakses penjagaan peringkat pertama dengan kos rendah. Di 25 negara yang dikelaskan dan memenuhi syarat dalam Indeks Tahunan, kos, akses, dan kualiti penjagaan, insurans dan kos ubat-ubatan di komuniti di mana ia disyorkan bahawa ekspatriat pergi “dinilai.

“Kami bertanya seperti, berapa banyak yang perlu anda bayar untuk perkara seperti pembedahan mata laser, mahkota pergigian atau pemindahan darah? Bolehkah anda mendapatkan ubat biasa untuk penyakit seperti asma dan diabetes? Dan adakah anda memerlukan resipi untuk mengembalikan semula? Apabila kita menilai penjagaan perubatan, kita menganggap kualiti dan harga untuk menawarkan visi yang adil dan seimbang, “kata Stevens.

6 negara yang memperoleh penilaian terbaik dalam kategori Penjagaan Kesihatan Terbaik di Dunia dalam Indeks Persaraan Global Tahunan tahun ini …

1. Malaysia

Dengan skor 95 daripada 100, Malaysia menduduki tempat pertama dalam kategori Penjagaan Kesihatan Indeks Persaraan Global Tahunan Manusia Antarabangsa 2019. Penjagaan perubatan di permata Asia Tenggara adalah semata-mata kelas dunia dengan infrastruktur moden dan canggih.

Terdapat 13 hospital yang diiktiraf oleh JCI di negara ini dan hampir semua doktor berbahasa Inggeris dengan lancar. Malah, kebanyakan doktor Malaysia menerima latihan di United Kingdom, Amerika Syarikat atau Australia, jadi komunikasi adalah sempurna. Tidak hairanlah Malaysia adalah destinasi pelancongan yang popular.

Di sini, anda tidak memerlukan temujanji untuk berjumpa pakar, dan anda juga tidak memerlukan rujukan dari doktor umum. Ia semudah mendaftarkan diri di hospital dan menunggu dalam barisan untuk melihat pakar pilihan anda.

Bukan sahaja kos di Malaysia menarik, tetapi juga perkhidmatannya. Ahli farmasi, seperti kakitangan perubatan Malaysia yang lain, terlatih dan dimaklumkan. Orang Melayu adalah orang yang ramah, tetapi yang menarik perhatian adalah minat sebenar yang mereka ambil.

“Baru-baru ini, saya memutuskan untuk mengambil ujian kesihatan,” kata koresponden Malaysia, Keith Hockton. “Saya tidak pernah melakukannya sebelum ini, dan kerana saya mempunyai waktu terluag, saya membuat keputusan untuk melawat sebuah hospital di Malaysia,” kata Keith Hockton, seorang wartawan Malaysia yang tinggal di Pulau Pinang.

“Saya telah didaftarkan dan saya mendapati diri saya duduk di luar pejabat pengamal umum, dalam 5 minit selepas tiba. Dalam masa kurang dari 1 jam, seorang doktor telah memeriksa saya, saya mempunyai peperiksaan ECG dan saya menjalani ujian darah dan air kencing … dan saya sedang dalam perjalanan pulang.

“Jumlah kos lawatan itu hanya US $ 44. Doktor yang memeriksaku menelefonku pada petang itu dengan hasilnya. Ia adalah tahap perkhidmatan yang menjadikan penjagaan perubatan di Malaysia sebagai pilihan yang menarik. Semuanya sangat mudah “.

2. Perancis

Di tempat kedua, dengan 93 mata, adalah Perancis. Kos rendah insurans kesihatan dan kualiti penjagaan yang sangat baik bermakna Perancis secara konsisten menerima markah tinggi dalam kategori Penjagaan Kesihatan Indeks Persaraan Tahunan Global Global dan dengan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Jangka hayat kini 85.7 tahun untuk wanita dan 80.1 untuk lelaki, menurut data WHO terbaru yang diterbitkan pada tahun 2018, yang memberi Perancis kedudukan 55 dalam jangka hayat di dunia. Amerika Syarikat berada di kedudukan 34.

“Terdapat sebab mengapa WHO menamakan Perancis sebagai kesihatan terbaik di dunia,” kata Stewart Richmond, seorang wartawan di selatan Perancis. “Ia boleh diakses oleh semua dan berpatutan. Ubat-ubatan preskripsi banyak disubsidi dan antara yang paling murah di dunia. Bagi mereka yang menghidap penyakit jangka panjang seperti barah atau sklerosis berganda, semua rawatan perubatan dan ubat-ubatan diberikan secara percuma. “

3. Thailand

Diiktiraf untuk penjagaan kesihatannya yang cemerlang di seluruh negara, Thailand menduduki tempat ketiga dengan 92 mata. “Thailand adalah pemimpin dalam pelancongan perubatan untuk Asia Tenggara,” kata Michael Cullen, koresponden IL Thailand. “Itu bermaksud hospital berkualiti, standard antarabangsa dengan doktor terlatih dan penutur bahasa Inggeris di bandar-bandar besar dan bandar-bandar serantau di seluruh Thailand.

“Perkhidmatan pergigian dan perkhidmatan kesihatan lain juga dilindungi dengan baik, dan semuanya dengan standard antarabangsa yang sama. “Bagi ekspatriat yang tinggal di Thailand, adalah wajar untuk memiliki insurans kesihatan kerana tidak ada sistem kebangsaan di dalam negara yang mereka boleh akses. “Tetapi dengan kos penjagaan kesihatan rata-rata dari satu suku kepada kurang daripada separuh daripada apa yang akan dikenakan di AS, kos insurans tidak akan bankrap”.

Walaupun tidak ada insurans kesihatan awam yang tersedia untuk ekspatriat, ada beberapa pilihan untuk mendapatkan insurans swasta dari pelbagai syarikat cemerlang, baik nasional dan antarabangsa.

Sistem kesihatan swasta Thailand terdiri daripada sebilangan besar hospital yang lengkap dan canggih. Satu kelebihan sebenar adalah anda sering boleh melawat pakar dalam masa yang singkat melalui pintu depan, tanpa menempah janji terlebih dahulu.

4. Ecuador

Salah satu kelebihan besar bagi penduduk asing yang tinggal di Ecuador adalah perhatian perubatan yang berkualiti tinggi dan kos rendah: dengan 89 mata, Tanah Lembah Abadi terletak di tempat ke-4.

“Pada bulan Februari 2016, Ecuador meluluskan undang-undang yang menyatakan bahawa semua penduduk baru mesti mempunyai beberapa jenis perlindungan kesihatan,” kata Jim Santos, wartawan IL Salinas Ecuador. “Namun, undang-undang yang sama mencegah semua penanggung insurans swasta untuk menolak perlindungan kerana usia atau keadaan yang sudah ada. Ini membuka pasaran swasta, walaupun ekspatriat juga boleh memilih untuk mendaftar dalam pelan kesihatan negeri, yang meliputi semua perbelanjaan penjagaan perubatan, pergigian dan tekhnologi (termasuk preskripsi, ujian, pemulihan, dll) di hospital IESS. dan klinik tanpa boleh ditolak dan tanpa bayaran. Ekspatriat layak menggunakan sistem ini setelah membayarnya selama 3 bulan pertama ”.

Di bandar yang lebih besar, anda akan menemui hospital dengan peralatan canggih, serta pakar dalam semua bidang dan doktor dengan klinik swasta. Tetapi ekspatriat tidak perlu hidup di metropolis untuk memanfaatkan penjagaan perubatan yang berkualiti. Bandar-bandar kecil juga mempunyai klinik swasta dan hospital-hospital moden. Dan di bandar-bandar kecil, anda akan sering menemui doktor swasta yang melakukan usaha tambahan itu dan yang juga membuat lawatan ke rumah jika anda terlalu sakit untuk keluar.

Wartawan hidup antarabangsa Donna Stiteler tinggal di bandar ketiga terbesar di Ecuador dan di pusat ekonomi Sierra Sur, Cuenca. “Suami saya, Rowland, seorang penulis dan bukan seorang tukang kayu, baru-baru ini” memotong “jari telunjuknya,” katanya.

“Perjalanan ke bilik kecemasan pada hari Ahad memerlukan menunggu 5 minit di bilik kecemasan, di mana seorang pakar bedah menjahit jarinya hanya dengan US $ 60. Ini adalah harga berjalan tanpa menggunakan sebarang insurans. “Namun, kami memiliki rencana IESS pemerintah yang meliputi kami dengan harga kurang dari US $ 100 per bulan. Kami melakukan sebahagian besar rawatan perubatan dari luar saku kerana rawatan perubatan 80% lebih murah daripada di AS. Dan perundingan kepada para pakar untuk US $ 40 setiap “, kata Donna.

5. Costa Rica (seri dengan Mexico)

Dalam hampir semua standard, Kosta Rika mempunyai beberapa perkhidmatan kesihatan terbaik di Amerika Latin. Ada 2 sistem, yang dapat diakses oleh ekspatriat: sistem kesihatan universal yang ditadbir oleh pemerintah, Dana Jaminan Sosial Kosta Rika, yang dikenal sebagai Caja, dan sistem swasta. Kedua-dua sistem kesihatan sentiasa dikemas kini: hospital baru, peralatan baru dan peningkatan dalam latihan kakitangan.

Ramai doktor, terutama dalam amalan swasta, berbahasa Inggeris dan telah menerima latihan di Eropah, Kanada, atau Amerika Syarikat. Tetapi walaupun ada kemajuan, kosnya rendah berbanding dengan kos di rumah.

Doktor Texas John Michael Arthur, MD, yang kini tinggal di Central Valley, Costa Rica, mempunyai banyak penghargaan untuk sistem kesihatan Costa Rica.

“Memiliki sistem kesihatan awam dan sistem kesihatan swasta yang tersedia kepada penduduk menyediakan pilihan terbaik apabila anda” membeli “untuk menerima rawatan,” katanya. “Penjagaan perubatan berkualiti tinggi (perubatan, pembedahan dan pergigian) mudah dijumpai dan kira-kira 1/3 daripada kos harga AS dalam sistem swasta.

“Sebagai contoh, baru-baru ini saya mempunyai mahkota zirkonium canggih baru yang berharga sekitar AS $ 275. Dan saya mempunyai echocardiogram dengan harga hanya US $ 145, dan saya pergi dengan analisis penuh dan laporan di tangan saya.”

6. Mexico (seri dengan Costa Rica)

Tempat kegemaran para ekspatriat mencari tempat perlindungan berhampiran AS dan Kanada, Mexico menawarkan kos hidup yang berpatutan dan penjagaan perubatan yang sangat baik.

Kebanyakan doktor dan doktor gigi di Mexico menerima sekurang-kurangnya sebahagian daripada latihan mereka di Amerika Syarikat. Sebilangan besar dari mereka terus pergi ke Amerika Syarikat atau Eropah untuk menerima latihan berterusan.

Setiap bandar sederhana atau besar Di Mexico, anda mempunyai sekurang-kurangnya satu hospital kelas 1 dengan kos rawatan perubatan, secara amnya, separuh atau kurang daripada apa yang anda harapkan untuk bayar di AS. Begitu juga untuk ubat-ubatan preskripsi.

Di samping itu, insurans kesihatan di Mexico kos kurang daripada di Amerika Syarikat. “Mexico menawarkan 2 rancangan kesihatan nasional untuk penduduk”, kata Don Murray, koresponden IL Rivera Maya. “Yang paling popular di kalangan ekspatriat adalah program Seguro Popular, di mana kos tahunan dapat beberapa ratus dolar untuk liputan penuh”.

sumber: The Costa Rica News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *