, , , ,

Pakcik Ini Dapat Menunaikan Haji Selepas Bertanya Adakah Drone Boleh Membawanya Ke Mekah

Seorang kru filem Turki telah membuat penggambaran di Ghana dengan menggunakan drone apabila seorang penduduk kampung bertanya secara tidak sengaja “bolehkah kamu membuatnya sedikit besar dan membawa saya ke Makkah?”

Kemudian, pekerja TRT World, Mucahid Durmaz mencatatkan tweet berikut mengingatkan apa yang dikatakan penduduk kampung itu:

“Soalan pakcik Abdullah bertanya ketika dia melihat drone buat kali pertama,” bolehkah anda membuatnya sedikit besar dan membawa saya ke Makkah?”

Tidak lama kemudian, kisah itu menjadi viral di kalangan pengguna media sosial di Turki dan di seluruh dunia. Ramai individu dan ahli perniagaan Turki menawarkan untuk memenuhi keinginan lelaki itu.

Walau bagaimanapun, tiada siapa tahu di mana lelaki itu dan apa namanya. Dia kemudiannya dikesan oleh seorang pegawai polis dari kedutaan Turki di Ghana dan dia dikenal pasti sebagai Al-Hassan Abdullah.

Menteri Luar Turki Mevlüt Çavuşoğlu kemudian mengatur untuk menghantar Abdullah ke haji Haji.

Abdullah telah diterbangkan ke Istanbul di mana beliau dialu-alukan oleh sebuah badan amal Turki yang kerja memberi tumpuan kepada Ghana.

Abdullah memberitahu Agensi Anadolu,

“Saya bersyukur kepada Allah dan berdoa kepada semua orang yang membantu impian saya menjadi kenyataan. Bantuan Turki adalah sangat berharga bagi saya dan saya percaya ini akan membantu meningkatkan persahabatan, persaudaraan antara umat Islam.”

sumber: IlmFeed

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *