,

Inilah Lelaki Yang Paling Bertanggungjawab Atas Pembunuhan Etnik Rohingya

Rupa-rupanya ada lagi satu nama selain Aung San Suu Kyi yang tidak boleh terlepas daripada tuduhan melakukan pelanggaran hak asasi manusia di Myanmar

Hampir seluruh dunia menuding Aung San Suu Kyi sebagai dalang dalam serangan keganasan terhadap etnik Rohingya di Myanmar. Masyarakat dunia mendesak supaya Hadiah Keamanan Nobel yang diterima oleh Suu Kyi juga ditarik balik.

Rupa-rupanya ada lagi satu nama yang tidak boleh terlepas daripada tuduhan melakukan pelanggaran hak asasi manusia di Myanmar. Beliau adalah Jeneral Kanan Min Aung Hlaing, Ketua Komander Angkatan Tentera Myanmar. Aung San Suu Kyi tidak mempunyai kawalan ke atas tentera. Semuanya di bawah Jeneral Min.

Myanmar tidak pernah sepi dari pelbagai pemberontakan bersenjata. Ada kawasan yang ingin membebaskan diri daripada kerajaan di Yangon dan Naypyidaw.

Junta Tentera pula tidak tahu berkompromi. Operasi ketenteraan adalah jawapan kepada semua suara yang tidak puas hati. Bukan sahaja militan terbunuh, orang awam juga turut merasakan penindasan Tatmataw, gelaran tentera untuk Myanmar. Bermula dari pemindahan yang dipaksa, pembunuhan, rogol dan buruh paksa di bawah tentera.

Apabila tentera Myanmar menghancurkan gerakan Kebangsaan Karen di Kayin pada tahun 2006, kira-kira setengah juta orang awam telah terjejas.

Tentera Burma juga menghadapi peperangan menentang Tentera Kemerdekaan Kachin dan pertempuran bersenjata di Kokang pada tahun 2014 dan 2015.

Kini di Rohingya, Jeneral Min Aung Hlaing meneruskan tindakan keganasan yang dilakukan oleh Junta Tentera. Ratusan ribu orang awam dihalau. Wanita telah dirogol manakala pembunuhan dan pembakaran terus berlaku.

Siapa General Min Aung Hlaing?

Beliau dilahirkan dari keluarga kelas pertengahan pada tahun 1956 di Savoy, wilayah Tanintharyi. Bapanya adalah seorang jurutera awam yang bekerja di Kementerian Kerja Raya Burma.

Pada tahun 1973, Min telah belajar undang-undang di Universiti Yangon. Tetapi pemuda ini kemudiannya tertarik untuk memasuki dunia ketenteraan. Beliau kemudian memasuki akademi tentera Burma dan lulus dengan pangkat leftenan kedua pada tahun 1977.

Dikatakan bahawa dalam akademi tentera beliau kurang disukai oleh kawan-kawannya kerana sifatnya yang pendiam dan kurang ramah.

Kerjaya pegawai muda ini di bawah Junta Tentera adalah cemerlang. Selepas bertahun-tahun perkhidmatan beliau dinaikkan pangkat menjadi komander divisyen infantri 44 di Thaton.

Nama beliau menjadi terkenal ketika menjadi komandan tentera di wilayah segitiga konflik pada tahun 2002. Di daerah itu beliau menghadapi tentera pemberontak Wa yang beraliran komunis dan tentera pemberontak Shan yang dipimpin oleh panglima perang tempatan.

Pada tahun 2008 beliau menjadi Mejar Jeneral dan dilantik sebagai Ketua Biro Operasi Khas. Semua kawalan tentera di sempadan adalah tanggungjawabnya.

Pada tahun 2009 satu gencatan senjata antara tentera kerajaan dan pemberontak Tentera Pakatan Demokratik Kebangsaan Myanmar (MNDAA) bubar. Mejar Jeneral Min segera mengadakan operasi ketenteraan untuk menghapuskan pemberontak.

Semasa operasi ketenteraan, tentera kerajaan dipercayai telah melakukan pelanggaran hak asasi manusia seperti pembunuhan beramai-ramai, rogol dan pengusiran paksa. Lebih 37,000 orang awam terpaksa melarikan diri ke sempadan China.

Operasi tentera ini dianggap berjaya oleh komandernya. Beliau telah dinaikkan pangkat ke Leftenan Jeneral pada tahun yang sama.

Pada tahun 2010, Min Aung Hlaing menggantikan Ketua Shwe Mann sebagai ketua bersama tentera, laut dan udara. Pangkatnya naik lagi kepada jeneral empat bintang.

Beliau menjadi Ketua Junta Tentera dan menjadi Jeneral Kanan pada tahun 2013. Min Aung Hlaing adalah orang yang paling berkuasa di Myanmar.

Berikutan penindasan yang dilakukan oleh tentera Myanmar terhadap Rohingya, Menteri Luar Indonesia Retno Marsudi telah bertemu dengan Jeneral Kanan. Beliau berkata bahawa penurunan ketegangan di Negeri Rakhine harus menjadi keutamaan Kerajaan Myanmar.

Jeneral Min tetap menegaskan apa yang dilakukan oleh pasukannya di Rakhine adalah untuk memburu pemberontak ARSA yang melakukan tindakan keganasan di Rakhine.

“Pelampau-pelampau Bengali melakukan serangan di kawasan Buthitaung dan Maungdaw,” kata Min.

Tetapi beliau berjanji untuk mempertimbangkan kebenaran untuk bantuan kemanusiaan yang diminta oleh Menteri Luar Negeri Retno.

“Indonesia sudah bersedia untuk segera membantu Myanmar dalam memberikan bantuan kemanusiaan, kami menunggu pintu dibuka,” kata Menteri Luar Negeri Retno, Isnin (9/4).

Menteri itu berharap bantuan kemanusiaan yang diberikan oleh Indonesia dapat mencapai semua yang diperlukan, tanpa pengecualian. Beliau berkata bantuan kemanusiaan di kawasan di mana penduduk sangat memerlukan bantuan makanan dan ubat-ubatan harus diutamakan.

Di samping itu, Menteri Luar Negeri Retno berharap pihak berkuasa keselamatan Myanmar segera dapat memulihkan keamanan dan kestabilan di Negeri Rakhine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *