, , , ,

Hikmah Di Sebalik Covid-19, Lapisan Ozon Semakin Pulih Kerana Kurang Aktiviti Pencemaran – Pakar

Sebagai muslim kita wajib percaya sesuatu yang berlaku itu semuanya dengan izin Allah dan pasti ada hikmah di sebalik ketentuan Allah. Terkini, pakar mengatakan lapiran ozon sedang beransur pulih!

Salam.my – Sebagai muslim kita wajib percaya sesuatu yang berlaku itu semuanya dengan izin Allah dan pasti ada hikmah di sebalik ketentuan Allah. Terkini, pakar mengatakan lapiran ozon sedang beransur pulih!

Pakar Mengatakan Lapisan Ozon Bumi Semakin Pulih

Pakar telah mengesahkan bahawa lapisan ozon bumi terus pulih, dengan kajian baru mendapati pemulihannya masih dalam proses.

Lapisan ozon yang bertindak sebagai perisai pelindung itu adalah molekul inorganik yang ada di lapisan stratosphere bumi, dan ia bertanggungjawab untuk menyerap sinar UV sinar matahari, yang berbahaya bagi manusia dan bumi.

Ini adalah berita baik, kerana bukan hanya bermakna kita dilindungi, tetapi ini bermakna kita sebenarnya telah berjaya membaikpulih banyak kerosakan yang manusia telah lakukan.

Sebenarnya, ozon telah menurun ke tahap yang membimbangkan sehingga wujudnya ‘Protokol Montreal’ – perjanjian pada tahun 1987 di mana negara-negara di seluruh dunia meletakkan langkah-langkah untuk menghentikan penggunaan bahan-bahan pengurangan ozon (dikenali sebagai ODS).

Penulis utama kajian ini, Antara Banerjee, seorang CIRES Visiting Fellow di University of Colorado Boulder yang bekerja di Bahagian Sains Kimia National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), berkata: “Kajian ini menambah bukti yang semakin meningkat menunjukkan keberkesanan Protokol Montreal. Bukan sahaja perjanjian itu memacu penyembuhan lapisan ozon, ia juga memacu perubahan baru-baru ini dalam corak peredaran udara Hemisfera Selatan. “

Banerjee menambah: “Cabaran dalam kajian ini membuktikan hipotesis kami bahawa pemulihan ozon sebenarnya memacu perubahan edaran atmosfera ini dan bukan sekadar kebetulan.”

Ia menunjukkan bahawa walaupun pelepasan CO2 telah meningkat dan terus memperluaskan peredaran, termasuk aliran jet, hanya perubahan ozon yang boleh menyebabkan perubahan tertentu dalam peredaran.

John Fyfe, seorang saintis di Environment and Climate Change Canada dan salah seorang penulis bersama kajian itu, berkata: “Mengenal pasti jeda yang didorong oleh ozon dalam trend peredaran dalam pemerhatian nyata mengesahkan, buat kali pertama, apa komuniti saintifik ozon itu telah lama meramalkan berdasarkan teori. “

Jika trend berterusan seperti itu, ozon di atas hemisfera utara dijangka akan pulih sepenuhnya pada pertengahan tahun 2030-an, seperti yang dilaporkan oleh The Guardian pada tahun 2018.

Bagaimanapun, walaupun kesan positif pada lapisan ozon sangat baik, para saintis tetap berwaspada bahawa pengekalan karbon dioksida yang disebabkan manusia dan perubahan iklim dapat merosakkan kesan itu.

Dengan pencemaran yang lebih rendah ke atas negara semasa akibat wabak coronavirus Covid-19, yang sedang melanda dunia termasuk negara China dan Eropah ketika ini, kita akan melihat kesan daripada pandemik ini.

sumber: Moon Child

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *