, , ,

(5 Foto) Anda Pasti Teringin Nak Solat Di Masjid Ini Selepas Melihat Reka Bentuk Dalamannya Yang Menakjubkan!

Boleh jadi masjid inilah antara yang tercantik di dunia. Lihat semua foto

Salam.my membawakan perkongsian daripada IlmFeed ke Masjid Hamidiye Camii (masjid) yang indah yang terletak di bandar Kırşehir, Turki.

Masjid ini telah menarik perhatian ramai orang untuk solat lima kali sehari dari masyarakat setempat kerana siling uniknya yang dihiasi dengan langit yang indah, dan karpetnya yang kelihatan seperti rumput; Semua yang telah diilhamkan oleh ayat di dalam Al-Qur’an.

Ia pada mulanya dibina pada tahun 1910 di bawah pemerintahan khalifah Uthmaniyyah di kejiranan Yenice di Kırşehir dan dinamakan sempena seorang Khalifah Muslim yang besar, Amir al-Mu’minin Sultan Abdülhamid II Khan; Tetapi selepas beberapa dekad berlalu, masjid ini diabaikan dan menjadi rosak. Baru-baru ini masjid ini dirobohkan dan digantikan dengan Masjid Hamidiye Camii yang juga dibina di lokasi yang sama.

Rekabentuk artistik di dalam masjid dilakar dan dicat oleh seorang arkitek Azerbaijan, dan ia telah mendapat perhatian sejak dibuka tahun lalu, menarik orang dari seluruh bandar – dan seterusnya – untuk melihat keindahan dalamannya, dan untuk beribadah di dalamnya.

Seorang jurucakap berkata: “Seolah-olah saya merasa seperti sedang solat di taman-taman jannah (syurga).”

Imam masjid, Sefa Ekinci berkata: “Ketika saya ditugaskan menjadi imam di masjid ini, saya mula mengumpulkan banyak maklumat yang saya dapat tentang sejarahnya dan juga perkembangan yang telah dilakukan pada projek baru hingga kini. Orang yang terlibat dalam projek itu memberitahu saya bahawa mereka telah diilhamkan oleh Ayah 22 Surah al-Baqarah dari Al-Quran “yang berbunyi:

“Dia lah yang menjadikan bumi ini untuk kamu sebagai hamparan, dan langit (serta segala isinya) sebagai bangunan (yang dibina dengan kukuhnya); dan diturunkanNya air hujan dari langit, lalu dikeluarkanNya dengan air itu berjenis-jenis buah-buahan yang menjadi rezeki bagi kamu; maka janganlah kamu mengadakan bagi Allah, sebarang sekutu, padahal kamu semua mengetahui (bahawa Allah ialah Tuhan Yang Maha Esa).”

Ekinci juga berkata: “Kami menyediakan asas masjid, kemudian kami memulakan lukisan dan membiarkan air jatuh dari langit, kami juga meletakkan air terjun di atas ceruk doa mihrab dan pokok-pokok dicat di antara setiap tingkap di dinding. Kami benar-benar cuba menangkap semangat ayat tersebut ke dalam reka bentuk dalaman masjid. ”

Penduduk setempat dan imam bersara, Yılmaz Akçakaya mengulangi pernyataan-pernyataan ini dan mengatakan bahawa saiz fizikal masjid Hamidiye sebelumnya ini “agak kecil dan tidak sesuai dengan keperluan komuniti kita, kerana kita mempunyai terlalu banyak jemaah dan tidak dapat menampung semua orang. Ramai orang menyumbangkan bantuan kewangan kepada projek ini, dan saya menghargai semua sumbangan daripada ahli komuniti kami, mereka semua dibalas kebaikan dari Allah. Reka bentuk luar masjid kita menakjubkan, dan reka bentuk dalaman juga sama menakjubkan. Apabila saya masuk ke masjid, saya berasa sangat berbeza dan kedamaian dalaman mula mengatasi saya. Kami dapat melakukan ibadah dengan tenang. ”

Lihat lokasi masjid di SINI

(5 Foto) Anda Pasti Teringin Nak Solat Di Masjid Ini Selepas Melihat Reka Bentuk Dalamannya Yang Menakjubkan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *