, , , ,

Digesa Hantar Zakir Naik Pulang India Oleh P. Ramasamy, Ini Jawapan Simple Tun Dr Mahathir

Jawapan Sentap Oleh Tun M Ini Buat Ramai Respek

Digesa Hantar Zakir Naik Pulang India Oleh P. Ramasamy, Ini Jawapan Simple Tun Dr Mahathir | Salam.my – Baru-baru ini timbul isu cadangan Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang II P. Ramasamy supaya Zakir dihantar pulang ke India dengan alasan supaya hubungan Malaysia dengan negara itu tidak terjejas, ini jawapan simple Tun Mahathir yang buat ramai respek!

Kerajaan tidak perlu mudah tunduk kepada desakan berhubung isu pendakwah bebas Zakir Naik kerana perlu mempertimbangkan pelbagai faktor termasuk undang-undang, kata Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

Mengulas desakan sesetengah pihak supaya Zakir dihantar pulang ke negara asalnya India, Dr Mahathir berkata: “Kita tidak selalunya terpaksa ikut kehendak orang lain, kita kena tentukan sebab-sebab kita respon kepada mana-mana desakan sama ada dia (Zakir) mengikut undang-undang ataupun tidak. Kalau tidak, ada orang akan jadi mangsa.”

Dalam sidang media selepas menyampaikan perutusan pada taklimat Governans, Integriti dan Antirasuah di ibu pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), di sini hari ini, Dr Mahathir ditanya mengenai cadangan Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang II P. Ramasamy supaya Zakir dihantar pulang ke India supaya hubungan Malaysia dengan negara itu tidak terjejas.

Sebelum ini beberapa portal berita melaporkan Zakir akan dihantar pulang ke India.

Zakir yang didakwa terbabit dengan serangan pengganas di Dhaka serta pengubahan wang haram meninggalkan India pada 2016.

Kerajaan India telah membatalkan pasport Zakir setelah beliau banyak kali mengabaikan permintaan agar hadir di Badan Penyiasat Kebangsaan India bagi membantu siasatan.

sumber: Bernama

Pendakwah kontroversi Dr Zakir Naik telah mengucapkan terima kasih kepada kerajaan Malaysia dan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad kerana membenarkan beliau tinggal di sini dan memutuskan kesnya sebagai “perspektif tidak bias”.

Beliau berkata keputusan itu mengesahkan keyakinannya terhadap keadilan dan keharmonian rakyat Malaysia, sambil menambah bahawa ini adalah satu kesaksian terhadap kejayaan kepelbagaian pelbagai kaum di negara ini.

“Saya berasa rendah hati untuk menjadi sebahagian daripada kepelbagaian ini, dan saya juga mengakui sensitiviti yang diperlukannya. Saya tidak pernah ingin mengganggu atau menjejaskan keseimbangan ini dalam apa cara sekalipun atau memecahkan kedaulatan undang-undang negara ini kerana ia adalah kebimbangan utama saya untuk memupuk keharmonian sosial yang kini dinikmati oleh rakyatnya,” katanya dalam satu kenyataan pada hari Selasa (Julai 10).

Beliau berkata sambil mengharapkan keadilan dan kedamaian kembali ke tanah airnya, India, dia tetap terhutang budi kepada Malaysia – bukan sekadar mencari rawatan adil, tetapi sebagai “individu dengan cinta kepada manusia”.

Dr Zakir juga mendakwa bahawa sejak beberapa tahun kebelakangan, beribu-ribu artikel berita, video YouTube dan jawatan media sosial telah menyebabkan “kenyataan yang mengejutkan” kepadanya bahawa dia tidak membuatnya.

“Kepada sesiapa yang tidak mahu Islam dibentangkan sebagai agama damai, ini adalah cara yang cepat dan kotor untuk menjatuhkan iman. Saya memohon kepada sesiapa sahaja yang menjumpai bahan tersebut untuk mengesahkannya sebelum melompat ke kesimpulan, “kata Dr Zakir.

“Kerana kebenaran yang mudah adalah kenyataan yang ditujukan kepada saya yang bertentangan dengan kemanusiaan adalah kenyataan palsu. Sekali lagi, saya telah mengulangi bahawa seorang Muslim tidak boleh menjadi seorang Muslim yang baik melainkan jika ia adalah manusia yang baik,” tambahnya.

Dr Zakir, yang merupakan pemastautin tetap Malaysia, dikehendaki oleh kerajaan India kerana dakwaan pengubahan wang haram dan keganasan.

Menurut Free Malaysia Today, Dr Zakir Naik mengadakan mesyuarat tidak berjadual dengan Dr Mahathir pada 4 Julai walaupun tidak jelas apa yang dibincangkan semasa mesyuarat itu.

Dr Mahathir telah berkata bahawa Malaysia tidak akan mengusir Dr Zakir “selagi beliau tidak menimbulkan masalah” di sini.

Berita berkaitan, sumber Awani:

PUTRAJAYA: Kerajaan akan meneliti semua aspek sebelum membuat keputusan berhubung isu penceramah bebas, Zakir Naik.

Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad berkata Malaysia tidak akan dengan mudah bersetuju terhadap sebarang desakan sebelum membuat penilaian secara teliti.

“Kita tidak akan dengan mudah dipengaruhi desakan pihak lain, kita perlu melihat semua elemen sebelum memberi maklum balas terhadap desakan yang dibuat. Jika tidak seseorang akan menjadi mangsa.”

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas program sehari Taklimat Governans, Integriti dan Anti Rasuah di Ibu Pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), pada Selasa.

Sebelum ini Ketua Polis Negara, Tan Sri Mohamad Fuzi Harun berkata tiada tindakan akan dilakukan untuk menghantar Zakir pulang ke India.

“Di pihak PDRM, kita tidak ada apa-apa tindakan untuk hantar dia balik ke India dalam masa terdekat, kecuali ada agensi lain, saya tidak pasti. Tetapi setakat saya tahu, tiada tindakan menghantar dia pulang ke India dalam tempoh ini,” katanya.

Baru-baru ini, beberapa portal berita melaporkan Zakir akan dihantar ke India namun pihak peguam yang mewakili penceramah itu menafikan perkara berkenaan.

Zakir meninggalkan India sejak tahun 2016 selepas beliau didakwa terbabit dengan kegiatan mempromosi aktiviti keganasan di negara itu.

sumber: Awani

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *