, , ,

Kisah Inspirasi Pemuda Malaysia Yang Memasak Untuk Pelarian Syria Ini Dapat Perhatian Dunia

Kisah beginilah yang patut diviralkan, setuju? Kenali Rayyan Haries dan sumbangan beliau kepada misi kemanusiaan dunia!

Salam.my – Kisah beginilah yang patut diviralkan, setuju? Kenali Rayyan Haries dan sumbangan beliau kepada misi kemanusiaan dunia!

Rayyan Haries adalah seorang ahli strategi digital berusia 27 tahun dari Malaysia, yang meninggalkan segala-galanya di tanah air untuk menuju ke Greece.

Dalam dokumentari yang dihasilkan oleh digaPictures, Ketua Pegawai Eksekutif & Pengasas Pavlos Avagianos berkongsi dengan kami tentang lelaki muda Malaysia yang menginspirasikan ini.

“Saya tidak tahu sama ada anda tahu tentang hal ini, tetapi ada warganegara Malaysia bernama Rayyan Haries yang kini sedang memasak untuk pelarian di sini.”

Rupa-rupanya, Rayyan kerap bersuka-suka di dapur dan menyelaras trak makanan di pulau Lesvos Yunani.

Kerja sukarelawan Rayyan bermula ketika dia melihat gambar Alan Kurdi, seorang budak lelaki muda Suria yang tenggelam ketika cuba melintasi Laut Aegean untuk melarikan diri dari Turki ke Yunani.

” Dia [Alan Kurdi] masih kecil, sebaya dengan anak saudara saya dan sejak itu saya merasakan saya perlu datang ke Greece,” kata Rayyan.

” Pepera ngan mereka adalah pe rang kita juga kerana kemanusiaan hanya satu”

Rayyan telah membantu pelarian dan sukarela di tapak bencana selama lebih dari 4 tahun dan menghadapi pelbagai halangan sepanjang perjalanannya.

Menurut Avagianos yang berkongsi kisah ini;

” Saya berjumpa dengannya di kampung kecil Skala Skamnias di mana dia membuat sup di laut untuk ribuan pelarian yang tiba setiap hari.

” Perkara pertama yang saya perhatikan ketika saya melihatnya, adalah senyuman yang lebar dan hakikat bahawa dia sentiasa menyanyi semasa memasak. Dia memberi kita semua harapan dan keberanian! ”

Lelaki berusia 27 tahun ini memberitahu Mashable, “Saya terbang dari Malaysia untuk membuka dapur kecil ini untuk memberi makan kepada pelarian (Syria). Mereka telah menghadapi keadaan yang ekstrim. Kita tak perlukan banyak benda untuk memberi makan kepada seorang manusia, saya hanya mahu masak untuk mereka.”

Antara menu yang dihidangkan adalah makanan Timur Tengah, teh panas, dan kadangkala, resepi fusionMalaysia. Mengikut Rayyan, beliau mempercayai “food is hope”.

“Kami tidak mempunyai banyak duit atau sumber-sumber untuk menjadikan dapur kami kalis musim sejuk. Kami tak punya dapur berkualiti tinggi, tetapi kami punya hati yang kuat dan semangat untuk terus menjamu makanan.

” Kami sedang menunggu kontena dan stok makanan yang boleh menjamu 5000 orang sehari sampai, dan itu sahaja yang kami ada,” rayu Rayyan dalam laman web GoGetFunding.

Rayyan telah melalui banyak halangan semasa menjadi sukarelawan. Dia telah terperangkap di Nepal, di mana gempa bumi kedua yang melanda dan juga ditolak pelanjutan visa apabila dia mahu tinggal di negara-negara lebih lama.

Pada mulanya, ibu bapanya teragak-agak untuk membiarkannya menjadi sukarelawan di negara-negara seperti itu, tetapi tidak lama kemudian, mereka datang dan kini menyokong sepenuhnya kerja yang dilakukannya.

Lihat video di bawah

Pavlos mendapat ilham oleh kisah Rayyan dan memutuskan untuk menghasilkan dokumentari yang panjang selama 1 minit yang dipanggil “Food is hope” yang mengisahkan tentang kerja keras Rayyan. Pavlos turut memberitahu yang dia harus mengatakan ini;

” Sangat penting bagi saya dan rakan-rakan saya untuk menunjukkan kepada dunia bahawa sukarelawan yang sering kita panggil pahlawan, adalah orang biasa, sama seperti orang lain.”

” Sekiranya anda bertemu dengannya secara peribadi, anda akan terkejut dengan senyumannya yang besar dan pandangan hidupnya yang positif.

” Dia sangat positif, penyayang dan penuh kegembiraan. Itulah sebabnya saya memutuskan untuk menghasilkan dokumentari kepadanya. ”

Pihak admin turut berasa bangga dengan lelaki ini. Diharapkan pihak kerajaan Malaysia dapat memberi dedikasi atau penghargaan kepada beliau Kisah yang sungguh memberi inspirasi!

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih. Newsviral

sumber : worldofbuzz via News Co Viral

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *