, ,

Bantuan Turki Kepada Rohingya Tiba, Isteri Erdogan Sendiri Turun Padang

Wanita Pertama Turki melakukan lawatan ke Bangladesh untuk bertemu dengan Muslim Rohingya yang melarikan diri dari penganiayaan di Negeri Rakhine, Myanmar.

Timbalan Perdana Menteri Hakan Cavusoglu berkata dalam satu wawancara langsung dengan penyiar Turki ATV pada hari Rabu:

“Puan Emine Erdogan berada di Bangladesh di mana beliau sedang bertemu dengan saudara-saudara Islam kita yang melarikan diri dari penindasan di Arakan atau Negeri Rakhine. ”

“Ramai saudara Muslim kita telah berlindung di Bangladesh setelah melarikan diri dari penganiayaan di rantau ini.”

Cavusoglu berkata Presiden Erdogan, yang juga presiden Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC), telah membincangkan isu ini dengan beberapa pemimpin Islam lain untuk mencari penyelesaian.

Pemerintah Myanmar pada hari Selasa membenarkan Agensi Kerjasama dan Koordinasi Turki (TIKA) untuk mengedarkan 1,000 tan bantuan kepada Muslim Rohingya di Negeri Rakhine.

Kebenaran dari Myanmar datang selepas beberapa jam panggilan telefon Presiden Recep Tayyip Erdogan dengan Penasihat Negara Myanmar Aung San Suu Kyi mengenai pelanggaran hak asasi manusia di Rakhine baru-baru ini.

Memandangkan masalah ketidakstabilan dan keselamatan yang berterusan di rantau ini, bantuan itu akan diedarkan ke kawasan konflik melalui helikopter tentera dengan kerjasama Kerajaan Negeri Rakhine, kata Cavusoglu.

“Helikopter-helikopter akan mendarat di atas tanah. Dan pengedaran akan dilakukan dari tanah. ”

Beliau berkata bahawa TIKA mempunyai dua pejabat koordinasi di rantau ini dan dua pegawainya akan pergi ke sana dengan helikopter untuk memantau proses pengedaran.

“Kami akan membekalkan keperluan penting kepada 100,000 keluarga.”

“Keperluan kecemasan akan disediakan sekarang. Di samping itu, perbincangan (dengan pihak berkuasa) sedang berjalan. Kami akan meneruskan kerjasama kami untuk membekalkan ubat dan keperluan penting yang sama,” katanya.

Cavusoglu berkata bantuan kemanusiaan mungkin sudah mula diagihkan di rantau ini.

Beliau berkata bahawa ini bukanlah satu-kali sahaja bantuan, ini kerana Turki mahu terus membekalkan bantuan kemanusiaan yang diperlukan ke rantau ini. Beliau menambah:

“Bukan hanya untuk menghantar bekalan makanan atau keperluan penting, tetapi saya menganggap itu, sebagai hasil dari diplomasi yang berpengaruh dari presiden kita yang terhormat, masalah lain akan diselesaikan di rantau ini juga, kerana ia akan menjadi permulaan untuk menyelesaikan masalah politik juga.

“Kerana jika kita melihat perbincangan telefon Erdogan, jelaslah bahawa keadaan kemanusiaan, kumpulan pengganas di rantau ini, masa depan rantau ini semua disebut. Jadi ini adalah kunci.”

Delegasi Turki termasuk Menteri Luar Negeri Mevlut Cavusoglu dan Pengarah TIKA Serdar Cam juga akan melawat Bangladesh dan dijadualkan bertemu dengan pelarian Rohingya di Cox’s Bazar di tenggara Bangladesh, memetik laporan Anadolu Agency (6/9/17).

Dilaporkan hampir 125,000 melarikan diri ke Bangladesh.

Menurut PBB pada hari Selasa, 123,600 Rohingya telah menyeberang ke Bangladesh, sementara puluhan ribu lagi diiusir dalam keganasan terbaru.

Rakhine, yang terletak di Myanmar barat, telah menyaksikan ketegangan antara penduduk Buddha dan Muslim sejak keganasan komunal berlaku pada tahun 2012.

Dalam tindakan keselamatan keras yang dilancarkan Oktober lalu, PBB telah mendokumentasikan berlaku kejadian rogol besar-besaran, pembunuhan – termasuk bayi dan kanak-kanak.

Laporan itu menjadi bukti pelanggaran hak asasi manusia oleh pasukan keselamatan yang menunjukkan jenayah terhadap kemanusiaan.

Wakil Rohingya mengatakan bahawa sekitar 400 orang terbunuh dalam tindakan keras itu.

Dalam beberapa minggu kebelakangan ini, kerajaan telah meningkatkan bilangan ketenteraannya di Maungdaw, dan mendakwa Arakan Rohingya Salvation Army (ARSA) bertanggungjawab terhadap satu serangan yang berlaku di mana kerajaan mengatakan berpuluh-puluh orang terbunuh.

ARSA berkata serangan itu adalah tindak balas terhadap serbuan, pembunuhan, dan rampasan oleh tentera.

sumber: Laici Kang

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *