, , ,

Awas Jangan Tunggu Baju Di Dobi, Perompak Lapar Sentiasa Perhatikan Anda!

Perompak dah tak kira had usia atau jantina mangsa, apa yang mereka mahu hanya duit dan barangan berharga mangsa.

Awas Jangan Tunggu Baju Di Dobi, Perompak Lapar Sentiasa Perhatikan Anda! | Salam.my – Dihentak dan dihenyak, siap diacu parang di muka, inilah risiko yang terpaksa diambil oleh semua pengguna dobi di seluruh Malaysia terutamanya di waktu malam ketika tiada yang bersama anda menunggu di dobi.

Perompak dah tak kira had usia atau jantina mangsa, apa yang mereka mahu hanya duit dan barangan berharga mangsa. Pasanglah CCTV 10 biji pun perkara ini tetap tidak akan selesai melainkan ada balai polis depan dobi atau sebelah dobi.

Kita sebagai pengguna perlu ambil langkah berjaga-jaga untuk pastikan diri kita selamat, ikut langkah di bawah ni mudah-mudahan peratusan kita untuk selamat meningkat walaupun hanya sedikit.

5 Tips Elak Dirompak Atau Disamun

Untuk gadis di luar sana, dewasa ini kita sering diberitakan dengan kes kes yang melibatkan serangan, samun dan rogol di kalangan kaum hawa. Di sini disertakan beberapa tips yang mungkin berguna untuk masa akan datang.

SITUASI 1

Seorang perempuan nak naik lif ke tingkat 13 waktu lewat malam. Seorang diri, tiba-tiba ada seorang lelaki tak dikenali nak naik sama. Apa nak buat?

Jawapan Pakar: Setelah berada dalam lif, katakan anda hendak ke tingkat 13, pastikan anda menekan kesemua butang yang ada daripada tingkat 1 hinggalah ke tingkat destinasi anda. Kerana tiada siapa yang akan berani menyerang anda dalam lif yang berhenti pada setiap tingkat.

SITUASI 2

Ada lelaki berjaya pecah rumah yang kebetulan time tu perempuan tu seorang je kat rumah. Apa nak buat?

Jawapan Pakar: LARI KE DAPUR! ini kerana hanya anda sahaja yang tahu di mana serbuk cili dan kunyit disimpan, dan kedudukan pinggan dan pisau. Semua ini boleh bertukar menjadi senjata maut untuk perlindungan anda. Mulakan membaling pinggan dan keseluruhan alat dapur yang ada! Biarkan ianya pecah dan rosak demi nyawa anda! Baling dan menjerit! Ingat bahawa BUNYI YANG KUAT DAN BISING adalah musuh terbesar penjenayah! Mereka tidak mahu ditangkap!

SITUASI 3

Tengah dok jalan-jalan kat satu laluan tiba-tiba rasa macam ada sorang mamat follow dari belakang. Apa nak buat?

Jawapan Pakar: UBAH HALUAN! ubah haluan jalanan anda secara tiba-tiba, samada menyeberangi jalan, mempercepatkan langkah, atau pergi ke kawasan perniagaan yang berhampiran. Jika anda diekori oleh sebuah kereta, tukar arah perjalanan anda secara bertentangan arus – ia akan memberikan mereka masa yang lama untuk berpatah balik untuk mendapatkan anda, dan memungkinkan mereka untuk berputus asa lalu mencari mangsa lain. Jika anda gagal menjauhkan diri dari mereka, dan mereka terus mengekori anda, pusing dan jerit, “Apa yang kau nak?!” dengan suara yang paling kuat dan garang! Ianya berpotensi untuk memalukan dan menakutkan sebahagian besar penyerang. Jika masih juga tidak berhasil, JERIT! jika ada “self alarm” bersama anda, gunakannya!

SITUASI 4

Katakanlah kan.. baru sampai dari KL ke JB. waktu tu dah malam. call kawan tak angkat.. famili takde kereta nak ambil.. so terpakse ler naik teksi. tengok muka dreba teksi tu semacam jek. teksi lain takde dah. Apa nak buat?

Jawapan Pakar: Sebelum menaiki sebuah teksi pada waktu malam, pastikan anda mencatat butiran nombor pendaftaran teksi tersebut. Pastikan anda duduk pada bahagian belakang. Kemudian hubungi keluarga atau rakan anda dan sampaikan maklumat kepada mereka mengenai nombor pendaftaran teksi tersebut dalam bahasa yang pemandu teksi fahami. Jika tiada siapa menjawab panggilan anda, pura-pura bersembang kononnya anda sedang berada dalam satu perbualan telefon. Hal ini membuatkan pemandu tahu yang ada orang lain sudah mempunyai maklumat kenderaannya, dan jika berlaku apa-apa, dia pasti berada dalam masalah besar! Ini membuatkan pemandu teksi tersebut tekad untuk menghantar anda ke destinasi yang dituju dengan selamat. (bukan semua orang teksi jahat taw)

SITUASI 5

Oklah. Dah amek no plate teksi, nama pemandu pun dah catat. Buat-buat call famili pun dah. Tapi dreba teksi tu buat hal jugak! Dia tukar direction ke arah lain. Nak masuk jalan hutan kot ke hape! Apa nak buat? (ketaq dah ni)

Jawapan Pakar : Gunakan tali beg tangan anda untuk menjerut leher pemandu tersebut dari belakang! Dalam masa beberapa saat, dia akan berasa sesak dan tidak berdaya. Sekiranya anda tidak mempunyai beg tangan bertali, hanya tarik kolar baju dia sekuat hati dan hasil yang sama akan berlaku.

p/s : sebarkan! Share pada wanita yang anda sayangi

*sebelum keluar dari rumah, baca ayat kursi. insyaAllah akan ada 70000 malaikat yang akan melindungi perjalanan kita…

Kejadian Samun di Gombak

Rakaman tiga lelaki menyamun dua pelanggan kedai dobi layan diri di Gombak, Selangor, Isnin lalu.Hati-hati kalau cuci baju lewat malam kerana ‘jembalang’ banyak berkeliaran pada waktu itu.#kejadianinibukanberlakudiKELANTAN #samunorgcucibaju #senangnyabuatkerja #rompakbrgorg #hatihatisemua #jgnbwkbarangberhargaSumber : kosmo_online

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *